În zona euro, taxele vamale promise de Donald Trump ar putea duce la o creștere a prețurilor, mai ales dacă Europa răspunde cu măsuri de represalii, explică Isabel Schnabel un înalt oficial al Băncii Centrale Europene (BCE), scrie Le Figaro
Un război comercial cu Statele Unite „este foarte probabil” sub președinția lui Donald Trump, cu consecințe negative asupra activității și prețurilor, a avertizat duminică un înalt oficial al Băncii Centrale Europene (BCE). Taxele vamale au jucat „un rol central în comunicarea lui Donald Trump”, care va fi inaugurat luni președinte, prin urmare, „este foarte probabil să izbucnească un război comercial” , declară Isabel Schnabel, membru al Comitetului executiv al BCE, într-un interviu pe canalul de Youtube al site-ului german de consiliere financiară Finanztip.
Donald Trump plănuiește să impună, din 20 ianuarie, taxe vamale de 25% la toate produsele din Mexic și Canada, invocând lupta împotriva pătrunderii drogurilor și a migranților. China, vizată deja în timpul primului său mandat, ar putea vedea și impozitele creșteri cu 10%.
„O otravă pentru economie”
Zona euro este, de asemenea, în vizor, în special Germania, care are cel mai mare excedent comercial cu Statele Unite. Pentru zona euro, aceste taxe ar putea duce la o creștere a prețurilor, mai ales dacă Europa răspunde cu măsuri de represalii, toate ducând la „o creștere a prețurilor de import” , explică Isabel Schnabel. În viitorul imediat, incertitudinea actuală este „o otravă pentru economie” prin încetinirea consumului și a investițiilor, avertizează ea.
În general, taxele duc la pierderi de prosperitate la scară globală, potrivit bancherului central: în timp ce globalizarea a adus câștiguri semnificative de bogăție în Europa, „este posibil să ne pregătim acum pentru a vedea măcar o parte din aceste câștiguri inversate” a spus ea site-ului de consiliere financiară.
În ciuda acestui context amenințător, BCE este „pe drumul cel bun” pentru a-și atinge ținta de inflație de 2%, asigură Isabel Schnabel, ceea ce ar trebui să permită institutului să-și reducă în continuare dobânzile, următoarea oportunitate fiind dată la sfârșitul lunii ianuarie. După cele patru reduceri decise din iunie, pentru a-și reduce principalul dobând de la 4% la 3%, BCE se apropie de „punctul în care va trebui să examinăm cu atenție până unde putem ajunge” , conchide bancherul central, fan al unei politici monetare riguroase.