Un „protectorat” ONU în Gaza nu ar fi o soluție, spune secretarul general al ONU

20 Noi 2023
Un „protectorat” ONU în Gaza nu ar fi o soluție, spune secretarul general al ONU

Un „protectorat ONU” în Gaza după război nu ar fi o soluție, a declarat luni secretarul general al ONU, pledând pentru o „tranziție” care să implice mai mulți actori, în special Statele Unite și țările arabe, scrie Le Figaro. 

Este important să putem transforma această tragedie într-o oportunitate și, pentru ca acest lucru să fie posibil, este esențial ca după război să ne îndreptăm decisiv și ireversibil către o soluție cu două state”, a spus Antonio Guterres reporterilor.

Acest lucru necesită „o Autoritate Palestiniană consolidată, care să-și asume responsabilitatea pentru Gaza”, a spus el. Dar „Autoritatea Palestiniană nu poate merge în Gaza cu tancuri israeliene”, „comunitatea internațională trebuie să ia în considerare o perioadă de tranziție”. 

Nu cred că un protectorat ONU în Gaza este o soluție. Cred că avem nevoie de o abordare cu actori multipli, în care să coopereze diferite țări, diferite entități”, a spus el, menționând printre acești actori Statele Unite, „garantul” securității Israelului, și țările arabe din regiune, „esențiale” pentru palestinieni. 

Toată lumea trebuie să se unească pentru a crea condițiile pentru o tranziție, permițând unei Autorități palestiniene consolidate să își asume responsabilități în Gaza.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră