Un procuror pentru crime de război a fost numit să-l investigheze pe Trump

19 Noi 2022
Un procuror pentru crime de război a fost numit să-l investigheze pe Trump

Președintele american Joe Biden a spus că nu a fost informat „în prealabil” cu privire la decizia ministrului Justiției de a numi un procuror independent, scrie Le Figaro.

Ministrul Justiției Statelor Unite a anunțat vineri, 18 noiembrie, numirea unui procuror independent care să supravegheze investigațiile referitoare la Donald Trump, la trei zile după declararea acestuia a candidaturii prezidențiale din 2024. „ Având în vedere evoluțiile recente, în special anunțul fostului președinte despre candidatura pentru următoarele alegeri prezidențiale și intenția actualului președinte de a candida, am stabilit că este în interes public să numim un procuror special", a spus Merrick Garland, la o conferință de presă. El i-a încredințat această misiune lui Jack Smith, fost procuror cu sediul la Haga al Curții Speciale pentru Kosovo.

„Răspunde pentru acțiunile lui”

Intenționez să exercit o judecată independentă și voi duce investigațiile mai departe rapid și temeinic, indiferent de concluziile care vor decurge din fapte și din lege”, a spus Jack Smith într-un comunicat de presă. Donald Trump a denunțat imediat „cea mai proastă politizare a justiției” din istoria Americii, adăugând că nu va participa la investigații. „Este rușinos, fac asta doar pentru că eu conduc sondajele”, a continuat fostul președinte care și-a anunțat candidatura pentru alegerile prezidențiale din 2024 în urmă cu trei zile.

Președintele american Joe Biden l-a asigurat că nu a fost informat „în prealabil” cu privire la decizia ministrului Justiției de a numi un procuror independent. „Nu am fost înștiințați în prealabil”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, reporterilor, adăugând că președintele nu a fost „implicat” în decizie.

Miliardarul este în prezent ținta a două investigații separate ale justiției federale. Primul se referă la atacul condus de susținătorii săi împotriva Capitoliului la 6 ianuarie 2021, la momentul certificării victoriei rivalului său democrat Joe Biden la alegerile prezidențiale din 2020. Această investigație extinsă a dus la inculparea a aproape 900 de persoane care au participat direct la violențe. Dar procurorii nu au exclus niciodată să se uite la alți actori. Toți cei care sunt responsabili penal pentru eforturile de a anula alegerile vor trebui să răspundă pentru acțiunile lor”, a spus Merrick Garland în mod repetat.

Bătălie juridică intensă

A doua investigație se referă la arhivele Casei Albe. Ieșind de la președinție, Donald Trump a luat cutii întregi de documente. Cu toate acestea, o lege din 1978 obligă orice președinte american să transmită toate e-mailurile, scrisorile și alte documente de lucru ale lui Arhivelor Naționale. În ianuarie, a returnat 15 cutii. După examinare, poliția federală a estimat că probabil pastrat altele în reședința sa luxoasă din Mar-a-Lago, Florida. Agenții FBI au efectuat o percheziție spectaculoasă pe 8 august pe baza unui mandat de „reținere de documente clasificate” și „obstrucționarea unei anchete federale”, și au confiscat alte aproximativ treizeci de cutii.

S-a deschis apoi o intensă bătălie juridică pentru a stabili natura documentelor sechestrate (clasificate? personale? desecretizate?) care a încetinit procedura dar rămâne posibil un rechizitoriu federal. În trecut, Donald Trump a făcut deja obiectul unei anchete supravegheate de un procuror special: Robert Mueller a fost însărcinat în 2017 să stabilească dacă a existat o coluziune între echipa sa de campanie și Rusia.

După doi ani de anchetă, el a considerat că nu are suficiente dovezi ale unui complot între Moscova și echipa Trump, dar remarcase o serie de presiuni tulburătoare exercitate de chiriașul Casei Albe asupra anchetei sale și s-a spus că nu poate să-l spele de suspiciunile de obstrucționare a justiției. Ministrul Justiției de la acea vreme, republicanul Bill Barr, însă, nu a considerat necesar să-l judece.

Alte stiri din Externe

Ultima oră