Un primar din Belgia vrea să schimbe numele lui Moș Nicolae în Sidi Nicolas care sa dăruiasca copiilor clementine din Maroc

14 Noi 2023
Un primar din Belgia vrea să schimbe numele lui Moș Nicolae în Sidi Nicolas care sa dăruiasca copiilor clementine din Maroc

Pentru a crea o legătură cu comunitatea musulmană, primarul comunei Saint-Gilles profită de parteneriatul care există între localitatea sa și orașul marocan Berkane. Saint-Nicolas (Mos Nicolae) ar fi redenumit Sidi Nicolas și ar distribui clementine din Maroc, scrie La DH

„Mos Nicolae trebuie să fie respectuos cu mediul înconjurător, respectuos cu religia și intersecțional”, crede Jean Spinette, primarul din localitaea Saint-Gilles de lânga Bruxelles.

Peste trei săptămâni va avea loc tradiționalul Moș Nicolae, sărbătoarea preferată a copiilor. Ca de obicei, marele sfânt va vizita majoritatea școlilor grădinițe și primare din Belgia, în ciuda controverselor asociate acestei tradiții de câțiva ani. „Suntem obișnuiți cu controversele pe această temă. Unii oameni își fac griji dacă Sfântul Nicolae are o cruce pe mitra sau dacă se deplasează cu mașina, chiar dacă având în vedere vârsta lui i-am putea oferi această posibilitate. Dar nu, la noi, Moș Nicolae încă se plimbă și continuă să facă turul școlilor din oraș”, glumește Jean Spinette, primarul orașului Saint-Gilles.

În cadrul acestei sărbători, primarul spune că este în contact cu orașul marocan Berkane, cunoscut pentru producția sa de clementine. „Comuna Saint-Gilles are un parteneriat cu orașul marocan Berkane, care este cunoscut pentru clementinele sale. Este o modalitate de a găsi o legătură cu comunitatea musulmană din oraș. Trebuie să știți că mulți oameni care locuiesc în Saint-Gilles provin din această regiune a Marocului. Și mi-ar părea comic să am un "Sidi Nicolas" care oferă clementine copiilor”, explică el.

”Ziua de Moș Nicolae este un moment pe care copiii îl așteaptă cu mare nerăbdare. Mai presus de toate, este un moment distractiv în care primesc răsfățuri. Pentru noi, Sfântul Nicolae trebuie să fie respectuos cu mediul înconjurător, respectuos cu toate religiile și intersecțional.”

Pentru Julie, o profesoară de grădiniță din Bruxelles, dimensiunea religioasă a lui Moș Nicolae contează mai puțin pentru copii. „Ca în fiecare an, urmează să-l aducem pe Moș Nicolae la școala copiilor. Avem și un buget mic pentru a cumpăra jocuri pentru clasă. Copiii așteaptă mereu cu nerăbdare acest moment pentru că știu că vor fi cadouri. În cele din urmă, fie că este vorba de Moș Nicolae sau de domnul Iulian, pentru ei nu schimbă nimic. Dimensiunea religioasă nu este atât de importantă pentru ei”.

O observație împărtășită de Centrul de Acțiune Seculară. „Moș Nicolae este o sărbătoare care a fost în mare parte secularizată. Este o formă de tradiție în care practic nimeni nu mai vede o dimensiune religioasă. Pentru noi, Sfântul Nicolae nu este deloc o luptă prioritară în materie de laicitate, la fel ca bradul de Crăciun din școli. Pe de altă parte, mereu am pledat pentru o de-creștinizare a vacanțelor școlare”, explică Hervé Parmentier, purtător de cuvânt al asociației. „Când vine vorba de vacanțele școlare, cum le putem refuza unora ceea ce li se acordă altora? Asociația solicită flexibilitate maximă în tratarea absențelor din motive religioase sau culturale.”

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră