Un medic britanic care a lucrat la Al-Shifa confirmă că spitalul din Gaza este folosit în „scopuri non-medicale”

20 Noi 2023
Un medic britanic care a lucrat la Al-Shifa confirmă că spitalul din Gaza este folosit în „scopuri non-medicale”

Era o parte de care nu trebuia să mă apropii și, dacă o făceam, aș fi în pericol să fiu împușcat”, spune medicul, descriind o atmosferă de „paranoia colectivă” și „frică autentică” de Hamas, scrie Times Of Israel

Un medic britanic care lucra la Spitalul Shifa, cel mai mare centru medical din Gaza, sub care IDF susțin că Hamas operează o bază importantă de comandă și control, a confirmat că au existat zone ale spitalului în care nu ar putea merge, altfel ar fi împușcat.

Într-un interviu recent acordat canalului în limba engleză al postului francez France24, medicul, care a refuzat să-și dea numele de teamă să nu-și pună în pericol colegii din Gaza, a spus că a lucrat la Shifa și alte spitale din Gaza și Cisiordania timp de trei luni, cu trei ani în urmă.

„Când mi s-a cerut prima dată să lucrez acolo [la Shifa], mi s-a spus că există o parte a spitalului de care nu trebuia să mă apropii și, dacă aș face-o, aș fi în pericol să fiu împușcat”, a spus el

„Ți s-a explicat de ce a fost asta?” a întrebat jurnalistul Irris Makler în conversația înregistrată.

„Nu, dar implicit a fost că a fost folosit în scopuri non-medicale”, a răspuns medicul.

„Și ai văzut ceva non-medical sau ai respectat instrucțiunile și ai stat departe?” a continuat jurnalistul .

„Ei bine, am fost binevenit peste tot în altă parte și, după cum spun, doctorii și asistentele de acolo au fost foarte primitori și foarte amabili, iar tonurile discrete sub care s-a spus acest lucru erau în concordanță cu toate celelalte tonuri discrete cu care s-a discutat despre Hamas. Știi, oamenii erau cu adevărat fricoși”, a răspuns doctorul.

„Nu pot sublinia prea mult aerul de paranoia colectivă care a existat acolo”, a continuat el.

De asemenea, medicul i-a raportat jurnalistului că, dacă personalul spitalului era speriat în proporție de 10% de posibilele atacuri aeriene israeliene, le era în proporție de 90% frică să fie persecutat de Hamas.

Separat, un jurnalist din Italia, care a vorbit cu The Times of Israel sub condiția de a păstra anonimatul, a povestit că în 2009, imediat după operațiunea israeliană "Plumb turnat" împotriva Hamas, a vizitat spitalele din Gaza pentru a intervieva membri răniți ai Fatah – facțiunea palestiniană rivală pe care Hamas a fost violent. alungat din enclava de coastă în 2007.

„În cele din urmă, mi-am dat seama că toți voiau acasă – membrilor Fatah le era prea frică să rămână în spital, chiar dacă erau răniți”, a spus jurnalistul.

„Shifa este un complex foarte mare. M-am rătăcit în el și la un moment dat am ajuns la un etaj subteran și m-am trezit în fața a doi bărbați Hamas înarmați în ținută militară, care mi-au spus să ies afară.”

„Am avut impresia că păzeau o ușă de securitate care dă acces la infrastructura lor subterană. Mai multe surse palestiniene cu care am vorbit mai târziu au confirmat că centrul de comandă și control al Hamas era situat sub Spitalul Shifa și că [liderul Hamas] Ismail Haniyeh s-a ascuns acolo pe toată durata operațiunii "Plumb turnat”.

La scurt timp după atacul din 7 octombrie, în care 1.200 de israelieni au fost măcelăriți cu brutalitate de teroriștii Hamas și aproximativ 240 au fost răpiți în Gaza, IDF a dezvăluit că Hamas folosește spitalele din Gaza pentru operațiuni militare, afirmație confirmată de administrația americană .

Spitalul Shifa este considerat a fi unul dintre centrele nervoase ale infrastructurii teroriste subterane a Hamas. IDF operează în jurul și în centrul medical de mai bine de o săptămână, descoperind ceea ce a spus că este o dovadă a utilizării de către Hamas a site-ului pentru activități teroriste.

Spitalul a fost aproape complet evacuat sâmbătă, majoritatea pacienților, a personalului și a persoanelor strămutate care se adăposteau în clădire plecând, lăsând în urmă doar un echipaj de bază care să aibă grijă de cei prea bolnavi pentru a se muta, iar forțele israeliene controlând instalația.

Negând un raport AFP, armata a spus că nu a ordonat o evacuare și că personalului medical i se permite să rămână în spital pentru a sprijini pacienții care nu pot fi mutați.

„Această activitate a fost realizată în paralel cu activitățile IDF pentru a localiza și a contracara terorismul în spital”, a spus IDF. Forțele israeliene au descoperit o intrare într-un tunel Hamas și un depozit de arme, în plus față de alte descoperiri din ultimele zile.

„Vedem prezența Hamas în toate spitalele, este o prezență clară. Ei folosesc cinic spitalele, ca aici, în inima orașului Shifa”, a declarat vineri generalul-maior Yaron Finkelman, șeful Comandamentului de Sud al IDF.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră