Un magnat al cerealelor ucrainean a fost ucis după ce o rachetă rusă i-a lovit casa

01 Aug 2022
Un magnat al cerealelor ucrainean a fost ucis după ce o rachetă rusă i-a lovit casa

Oleksiï Vadatoursky, în vârstă de 74 de ani, proprietarul principalei companii ucrainene de logistică a cerealelor Niboulon, și soția sa Raïssa Vadatourska, au fost uciși într-un bombardament „masiv” rusesc asupra orașului Mykolaiv, potrivit autorităților ucrainene, scrie FranceInfo

A fost milionar și „erou al Ucrainei”. Un antreprenor ucrainean de cereale a fost ucis duminică, 31 iulie, împreună cu soția sa, în atentate cu bombă în orașul Mykolaiv, din sudul Ucrainei.

Oleksiï Vadatoursky, în vârstă de 74 de ani, proprietarul principalei companii ucrainene de logistică a cerealelor Niboulon și soția sa Raïssa Vadatourska, se aflau acasă în momentul bombardamentelor, potrivit autorităților ucrainene.

Oleksiy Vadatoursky a fost al 24-lea cel mai bogat ucrainean de pe lista revistei Forbes în 2021. Înainte de război, compania sa exporta cereale în 70 de țări.

„Omor premeditat”

„Nu este o coincidență, ci o crimă premeditată”, a reacționat la Telegram Mykhaïlo Podoliak, consilier al președinției ucrainene. „Faptul că racheta a lovit dormitorul casei lor nu lasă nicio îndoială: Vadatoursky a fost ținta ”, a scris Mykhaïlo Podoliak . „A fost unul dintre cei mai importanți antreprenori agricoli din țară, o figură cheie în regiune și un angajator important”, a spus el.

Procuratura Generală ucraineană a raportat, de asemenea, doi răniți în Mykolaiv și mai multe case private avariate, precum și un hotel, o facilitate sportivă, două școli și un atelier de reparații auto.

Un antreprenor pro-european

Oleksiy Vadatoursky și soția sa Raisa Oleksy,  au reprezentat tot ceea ce Rusia lui Putin consideră inamic. Oleksiï Vadatoursky, a fost într-adevăr un antreprenor foarte pro-european, reputat a fi incoruptibil, un apărător înfocat al Ucrainei, scrie Europe1.

La începutul războiului el a adunat pe cheltuiala sa o armată de 2.000 de oameni cu vehicule blindate pentru apărarea Mykolaivului.

 "Este mai bine să puneți banii mai întâi pentru a ajuta la punerea ordinii, decât să pierdeți după aceea. Dacă ucrainenii își abandonează pozițiile și își pierd independența, atunci mâine va exista o amenințare la granițele Europei", spunea el 

Războiul se extinde asupra oricui finanțează rezistența

De atunci, Oleksiï Vadatoursky a fost pe lista roșie a Kremlinului. Acest asasinat este un mesaj nou, puternic transmis de armata lui Vladimir Putin. Războiul se extinde asupra oricui finanțează rezistența. Ucrainenii bogați care urmează sau ar fi tentați să urmeze exemplul lui Oleksiï Vadatursky sunt acum ținte în Ucraina, ca și în alte părți ale lumii.

Alte stiri din Externe

Ultima oră