Un grup de filantropi cumpără suprafețe mari de teren în România pentru a crea un „Yellowstone european”

02 Apr 2024
Un grup de filantropi cumpără suprafețe mari de teren în România pentru a crea un „Yellowstone european” Galerie foto (2)

Planul s-a ciocnit cu îndoielile vecinilor, care la început „bănuiau că am găsit aur sau uraniu”, spune unul dintre promotorii acestui parc uriaș din Carpați: „Nu și-au putut imagina că vom investi atât de mulți bani pentru conserva doar natura.”, scrie El Pais

„Trebuie să fie un proiect de conservare ambițios”, a spus Hansjörg Wyss, unul dintre cei mai importanți filantropi de mediu din lume, Christoph și Barbara Promberger, promotorii Fundației Conservation Carpathia, ca o condiție pentru finanțarea achiziției de terenuri în România. o țară care are astăzi 65% din pădurile virgine ale Europei. Scopul este de a crea „Yellowstone european”, așa cum l-a numit cel mai mare donator al acestei inițiative – cu referire la cel mai vechi și cel mai faimos parc din Statele Unite – după ce am contemplat din elicopter întinderea enormă a Munților Făgăraș, situată la Carpatii sudici extremi. Până acum, au cumpărat deja 27.027 de hectare în acest loc încă sălbatic, dar obiectivul este crearea unui spațiu protejat gigantic de 200.000 de hectare, atât cât parcurile naționale Sierra Nevada, Picos de Europa și Doñana la un loc (cele trei cele mai mari rezervații din Spania). .

În această zonă a Transilvaniei se află unul dintre cele mai importante ecosisteme sălbatice din Europa. De la lupi și urși bruni – dintre aceștia din urmă sunt peste 5.000 în țară – până la râși și castori hoinăresc în voie pe versanții împăduriți ai munților Făgăraș, cei mai înalți din sudul Carpaților. Și în urmă cu câțiva ani, 80 de zimbri au fost reintroduși la două secole de la dispariția lor în aceste teritorii, grație unui program al Fundației Conservation Carpathia. Totul a început când cuplul Promberger a observat la mijlocul anilor 2000 tăierea ilegală sângeroasă a copacilor care avea loc în pădurile românești, impulsionată de retrocedarea pădurilor foștilor proprietari dinainte de perioada comunistă. O defrișare ilicită care a copleșit chiar și parcurile protejate de Stat, precum Piatra Craiului, unul dintre cele mai populare pentru varietatea imensă de floră și faună.

„Numai dacă cineva cumpără aceste păduri și sunt date în mâini private, le vom putea salva, cel puțin până când statul își va da seama de importanța conservării lor”, a glumit directorul unui parc național”, spune Barbara Promberger. În acel moment, biologul austriac și soțul ei Cristoph, un pădurar german, au lansat o căutare de filantropi și conservaționişti pentru a strânge fonduri pentru a cumpăra suprafeţe mari de pădure pentru a opri defrișările și, în același timp, pentru a promova ecoturismul în sprijinul comunităților locale. „Acest parc național trebuie să servească la protejarea naturii, dar și la dezvoltarea economică a zonelor implicate”, spune Barbara, care locuiește de 30 de ani într-un mic sat din provincia Brașov. Ca model de conservare, acestea s-au inspirat din proiectul Tompkins început în anii 1990 pentru recuperarea habitatelor din sudul Chile și Argentina, dar și din Parcul Național Bavarez.

Până acum, au achiziționat 27.027 de hectare, pe care le-au inclus în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine pentru a le proteja pe perpetuitate, au reîmpădurit aproape 2.000 de hectare și au replantat peste patru milioane de arbori tineri precum fagul, bradul și arțarul. Astăzi, România are peste șase milioane de hectare de pădure, dintre care o parte semnificativă este lipsită de așezări umane. Dar exploatarea forestieră ilegală a făcut deja ravagii pe zone vaste. Din acest motiv, rangerii organizației patrulează aproximativ 75.000 de hectare pentru a opri aceste acte ilegale și în pădurile învecinate. Proiectul își propune să implice locuitorii orașelor mici, situate la poalele Munților Făgăraș, oferirea de locuri de muncă și atragerea treptat a mai multor vizitatori în zonă, precum și dezvoltarea programelor de educație socială.

Cu toate acestea, pentru crearea Parcului Național Făgăraș este nevoie de acordul autorităților locale afectate. Aici Fundația Conservation Carpathia întâmpină dificultăți. „Suntem într-o țară post-comunistă, așa că oamenii se feresc să-și piardă din nou proprietatea în fața statului”, explică Barbara, care subliniază că faptul că parcurile naționale au fost înființate fără infrastructură a făcut ca locuitorii „au a rămas cu restricții de acces și fără beneficii economice, ceea ce a sporit respingerea generală.” „Putem cumpăra doar din proprietate privată, dar nu de la consiliile orășenești sau asociațiile de proprietari, așa că strategia noastră este să achiziționăm ceea ce putem și să-l donăm statului doar dacă acesta creează un parc național”, spune biologul.

Percepția sătenilor din cele 28 de comunități locale s-a schimbat foarte mult de-a lungul anilor, dar rămâne principala provocare de depășit. La început, rezidenții i-au prejudecat pe membrii fundației ca fiind străini care doresc să obțină venituri semnificative în detrimentul pământului lor. „Au bănuit că am găsit aur sau uraniu, nu și-au putut imagina că vom investi atât de mulți bani pentru a conserva doar natura”, spune Barbara, care speră ca în cinci-zece ani locuitorii săi să prezinte o cerere oficială Guvernului României pentru a-și transforma zona într-una dintre cele mai mari rezervații naturale din Europa.

Pe de altă parte, mai există localități care rezistă. „Credem că se datorează lobby-urilor forestiere. De când au fost amenințați, aceste grupuri care tăiau ilegal pădurile au început să creeze farse în legătură cu noi, cum ar fi că vom arunca șerpi dintr-un avion, vom închide accesul în păduri sau vom tăia copacii”, spune Victoria Donos, director Comunicare și Relații cu Comunitățile Locale al Fundației Conservation Carpathia. „Nu înțeleg că chiar există cineva care vrea să facă bine fără niciun interes în schimb”, continuă activista, care precizează că va fi un parc fără restricții, dar cu o zonă protejată și alta pentru dezvoltare economică.

Ca o altă măsură inovatoare, fundația și-a creat propria asociație de vânători și a dobândit drepturi de vânătoare pe 80.000 de hectare pentru a proteja fauna sălbatică de unele, deoarece braconajul a fost deosebit de dăunător pentru turmele de capre și căprioare. „Există o mare opoziție din partea vânătorilor; Ei ne percep ca pe un pericol pentru că apărăm o cotă stabilită din rațiune științifică pentru a evita punerea în pericol a faunei și a existenței unei specii”, subliniază Donos.

În împrejurimile comunei Leresti, care are aproximativ 4.500 de locuitori, în urmă cu doi ani au fost reintroduși 28 de zimbri, ceea ce va permite deschiderea în scurt timp a unui centru de observare pentru acest animal cu scopul de a atrage turiști și de a revitaliza și mai mult zona. „De-a lungul timpului, locuitorii au înțeles ce vrea să facă Carpathia”, spune Marian Toader, primarul municipiului Leresti, care asigură că zona a devenit în câteva luni o stațiune turistică de interes local. Fundația deține deja 3.200 din cele 15.000 de hectare ale comunei, detaliază consilierul, care a putut vedea cum au beneficiat orașele periferice ale Parcului Național Bavarez. „În plus, ne-a ajutat să ținem urșii departe de casele vecinilor prin construirea de garduri electrice, o problemă care apărea anterior zilnic”, conchide Toader.

Alte stiri din Externe

Ultima oră