Maryam Mirzakhani, o matematiciană de origine iraniană, prima femeie care a primit Medalia Fields, echivalentul Nobelului pentru Matematică, a murit sâmbătă, la vârsta de 40 de ani, după o lungă bătălie cu cancerul de sân, relatează The Washington Post.
Universitatea Stanford, unde a fost profesoară din 2008, a anunţat decesul acesteia, fără a preciza dacă a murit acasă sau la spital. Ea a lăsat în urmă o fetiţă de 6 ani, Anahita, şi pe soţul său, expert în computere, Jan Vondrak.
Dr. Mirzakhani a crescut în Teheran și a venit în Statele Unite în 1999 pentru studii postuniversitare la Universitatea Harvard. Mirzakhani a fost deosebit de interesată de "complexitatea geometrică și dinamică a suprafețelor curbe", conform unei declaraţii a Univerotăţii Stanford.
Aceste suprafețe au inclus sfere, amoebe și structuri hiperbolice complexe sau obiecte abstracte în formă de șa sau gogoașă cu deschideri multiple. Ea a studiat, de asemenea, modul în care particulele se mișcă sau curg pe suprafețe - cum ar fi traiectoria bilelor de biliard care se rostogolesc pe mese cu configurații diferite.
"Are o ambiție fără teamă când vine vorba de matematică", a declarat pentru Quanta Magazine, în 2014, Curtis McMullen, un alt câștigător al medaliei Fields.
Un alt colaborator academic, matematicianul Universității din Chicago, Alex Eskin, a descris contribuțiile sale ca fiind "genul de matematică pe care o recunoașteți imediat ca fiind de manual".
În 2014, ea a fost unul dintre cei patru matematicieni care au primit Medalia Fields - numită oficial Medalia Internațională pentru descoperiri remarcabile în matematică, acordată de Uniunea Internațională de Matematică. Este considerată echivalentul Premiului Nobel la Matematică, dar care nu se acordă matematicienilor.
Medalia Fields se acordă la fiecare patru ani la maximum patru matematicieni sub vârsta de 40 de ani. Când Mirzakhani a câștigat medalia Fields, a fost considerat un moment de o mare importanță simbolică pentru femeile din matematică și știință. Ea este singura femeie care a primit medalia, numită după matematicianul canadian John Charles Fields, care a iniţiat-o în 1936.
"Nu am o reţetă specială", a spus Mirzakhani în 2014, după câştigarea Medaliei Fields. Dar a spus că are un sentiment profund de bucurie din explorarea problemelor matematice.
"Este ca și cum v-aţi pierde într-o junglă", a spus ea, "și, încercând să folosiți toate cunoștințele pe care le puteți aduna pentru a găsi nişte trucuri noi și, cu puțin noroc, ați putea găsi o cale de ieșire".
Mayam Mirzakhani s-a născut la 3 mai 1977 în Teheran. În puţinele interviuri pe care le-a dat, ea a spus că, în copilărie, dorea să fie scriitoare, dar a devenit interesată de matematică după ce fratele ei mai mare i-avorbit despre un mod prescurtat de a adăuga toate numerele de la 1 la 100. Trucul, conceput în secolul al XVIII-lea de către Carl Friedrich Gauss, este de a adăuga perechi exterioare de numere : 1 plus 100, 2 plus 99, 3 plus 98 și așa mai departe. De fiecare dată, suma este de 101. Există 50 de perechi de numere. Înmulțind 50 cu 101, rezultatul este 5050.
Ca elevă a unui liceu de fete din Teheran, Mirzakhani a câștigat medalii de aur la concursuri matematice internaționale. A absolvit Universitatea Tehnologică Sharif din Teheran în 1999 și a obținut doctoratul în matematică la Harvard în 2004.
A predat la Universitatea Princeton și a fost cercetător la Institutul de Matematică Clay din New Hampshire înainte de a se alătura facultății din Stanford. Moartea lui Mirzakhani a fost menționată într-o declarație emisă de Hassan Rouhani, președintele Iranului.