Un fost ofițer tadjik, antrenat în SUA, devine un "lider cheie" al Statului Islamic

05 Sep 2016 | scris de Vlad Gheorghieș
Un fost ofițer tadjik, antrenat în SUA, devine un

Recompensa vine în urma faptului că Halimov a fost promovat în randurile organizației teroriste ca urmare a pierderilor suferite de eșalonul de conducere al islamiștilor.

Potrivit unui comunicat apărut pe site-ului Departamentului de Stat, "Halimov este un fost colonel din trupele speciale din Tadjikistan, comandant al poliției și țintaș de elită al armatei"."Acesta a fost comandantul unei unități de operațiuni speciale ale poliției din cadrul Ministerului de Interne al Tadjikistanului. El este acum un membru al Statului Islamic și se ocupă cu recrutarea", se mai spune în comunicat.

Un oficial al SUA, ce a dorit să rămână anonim, a declarat pentru Reuters că Halimov a participat la cinci programe finanțate de Statele Unite în Tadjikistan între 2003 și 2014.

Potrivit aceluiaș oficial, "situațiile de criză, negocierile de ostatici și conducerea tactică" sunt unele din metodele învațate de Halimov cât timp a fost în interiorul Statelor Unite.

Colonelul Halimov a apărut în 2015 într-un videoclip de propagandă al SI lăudându-se cu dorința sa de a lupta împotriva Rusiei, a Statelor Unite și a Tadjikistanului. Acesta a fost luat pentru prima data în colimator de către autoritățile americane în 2015, iar în februarie 2016 a fost adaugat pe lista ONU de teroriști căutați internațional.

Alte stiri din Externe

Ultima oră