Un document secret de informații obținut de The New York Times, care s-a numărat printre cele scurse de internet în acest an, oferă o perspectivă asupra planificării pentru situații neprevăzute la un an după războiul din Ucraina, scrie NewYorkTimes
Analiza Agenției de Informații a Apărării subliniază patru scenarii și modul în care acestea ar putea afecta cursul conflictului din Ucraina. Scenariile ipotetice includ moartea președinților Vladimir V. Putin al Rusiei și Volodymyr Zelensky al Ucrainei, înlăturarea conducerii în cadrul Forțelor Armate Ruse și o lovitură ucraineană asupra Kremlinului.
Documentul spune că războiul va rămâne cel mai probabil prelungit. Dar descrie modul în care fiecare scenariu ar putea avea ca rezultat o escaladare în Ucraina, o încheiere negociată a conflictului sau să nu aibă niciun efect substanțial asupra traiectoriei războiului.
Documentul de scenariu este un produs destul de tipic creat de agențiile de informații. Este conceput pentru a ajuta ofițerii militari, factorii de decizie sau parlamentarii să se gândească la posibilele rezultate ale evenimentelor mari, în timp ce își evaluează opțiunile.
Documentul este marcat ca „RELIDO”, indicând faptul că decizia de a divulga informațiile – partenerilor străini, de exemplu – revine unor înalți oficiali. Este datat 24 februarie și este etichetat cu marcajul „UN AN”, ceea ce sugerează că analiza a fost efectuată la un an de la începutul invaziei la scară largă.
Unul dintre cele patru scenarii ipotetice arată ce s-ar putea întâmpla dacă Ucraina lovește Kremlinul. Este identificată o gamă largă de implicații potențiale. Evenimentul ar putea duce la o escaladare, Putin răspunzând protestelor publice prin lansarea unei mobilizări militare la scară largă și luând în considerare utilizarea armelor nucleare tactice. Sau, temerile publice l-ar putea determina să negocieze o înțelegere a războiului.
Administrația Biden a fost deosebit de îngrijorată de o posibilă lovitură a Ucrainei asupra Moscovei, deoarece ar putea provoca o escaladare drastică cu Rusia. Pericolele unui astfel de atac al Ucrainei sunt unul dintre motivele pentru care Statele Unite au fost reticente în a furniza rachete cu rază mai lungă de acțiune la Kiev.
Unele analize ale agențiilor de informații oferă evaluări ale rezultatului cel mai probabil al unui anumit eveniment, dar un "wild card" descrie diferite scenarii posibile fără a evalua ceea ce ar putea fi cel mai probabil.
Oficialii americani au refuzat să spună dacă documentul este autentic, dar nu au contestat autenticitatea acestuia. Documentul este similar cu altele produse de Statul Major Comun al Pentagonului despre care oficialii le-au recunoscut că sunt reale.
Oficialii americani au avertizat, de asemenea, că documentele scurse au fost datate și, în multe cazuri, nu reprezintă evaluările actuale ale diferitelor agenții de informații.
Un al doilea document secret obținut de The Times include detalii despre negocierile privind prețurile combustibililor rusești în Africa.
Potrivit documentului, din 17 februarie, autoritățile maliene erau la acea vreme nemulțumite de prețurile combustibililor și continuau să negocieze cu Ministerul Rusiei Energiei și reprezentanții Africa Politology, entitate legată de compania militară privată Wagner.
Această aparentă respingere a prețurilor vine într-un moment în care piața africană a combustibilului a devenit din ce în ce mai importantă pentru Rusia, ca limită de preț impusă de Occident și în timp ce interzicerea Uniunii Europene asupra importurilor de produse petroliere rafinate rusești continuă să reducă fluxurile de venituri disponibile.