Lobby-ul american al armelor a salutat luni actele „eroice” ale unui civil care a împușcat un criminal într-un mall, valorificând evenimentul pentru a-și promova cauza, în ciuda statisticilor care arată efectele devastatoare ale proliferării armelor de foc, scrie Le Figaro.
Duminică seara, Jonathan Sapirman, un tânăr de 20 de ani al cărui motiv rămâne necunoscut, a deschis focul cu o pușcă semiautomată într-u mall din Indiana.
Individul a ucis un bărbat de 30 de ani și un cuplu așezat într-un restaurant și a rănit doi, înainte de a fi împușcat și ucis de Elisjsha Dicken, un client de 22 de ani care purta un pistol fără permis de port arma, așa cum a fost recent autorizat de lege.
„Mulți mai mulți oameni ar fi murit noaptea trecută dacă acest cetățean înarmat și responsabil nu ar fi reacționat foarte repede, la două minute după ce au fost trase primele focuri ”, a declarat șeful poliției din Greenwood, James Ison, la o conferință. Trăgatorul, care pare să-și fi pregătit acțiunile de când și-a aruncat telefonul în toaletă și și-a ars computerul într-un cuptor înainte de a acționa, avea într-adevăr o a doua pușcă de asalt, un pistol și multă muniție, a dezvăluit el.
Lobby-ul puternic al National Rifle Association (NRA) a profitat imediat de această tragedie pentru a reafirma că înarmarea populației era bună pentru securitatea publică. „O spunem din nou: singura modalitate de a opri o persoană înarmată rău este să înarmați o persoană bună”, a scris el pe Twitter. O altă asociație pentru apărarea dreptului de a purta arme, CCRKBA, a preluat același credo: „Noi purtăm arme pentru a ne apăra și pentru a-i apăra pe ceilalți de criminali și nebuni” , a declarat șeful acesteia, Alan Gottlieb, într-un comunicat.
„Să fim clari: dacă armele ne-ar face mai siguri, America ar fi cea mai sigură țară din lume”, a spus Kris Brown, președintele Brady Campaign.
În aceeași ordine de idei, Shannon Watts, fondatorul organizației Moms Demand Action, a reprodus grafice care plasează Statele Unite în fruntea țărilor dezvoltate în ceea ce privește armele pe cap de locuitor, dar și decesele prin armă de foc. Aproape 400 de milioane de arme au fost în circulație în rândul populației civile din Statele Unite în 2017, sau 120 de arme pentru fiecare 100 de oameni, potrivit proiectului Small Arms Survey. Peste 24.000 de persoane au fost împușcate și ucise de la începutul anului, inclusiv 13.000 prin sinucidere, potrivit site-ului web Gun Violence Archive, care a înregistrat 354 de împușcături în perioada în care au ucis cel puțin patru persoane. Câțiva dintre aceștia, într-o școală din Texas sau într-un supermarket frecventat de afro-americani, au șocat în mod deosebit țara, ai cărei aleși, pentru prima dată în 30 de ani, au reușit să cadă de acord în iunie asupra unei - modeste - reforme a legilor armelor.