Autobuze din lemn sau mașini din cânepă, viitorul este al transportului eco-responsabil

19 Ian 2023
Autobuze din lemn sau mașini din cânepă, viitorul este al transportului eco-responsabil

Tot mai multe firme lucrează la moduri alternative de transport eco-responsabile. Printre cele mai inovatoare proiecte ale momentului se numără Woodybus, dedicat școlarilor, scrie radiodifuziunea din Belgia RTBF.

Woodybus: transport școlar eco-responsabil

Este vorba despre Humbird, un start-up cu sediul în suburbiile orașului francez Nantes, care se află la originea Woodybus. Această mașină amuzantă este prezentată ca un transport colectiv către școlile primare. Ideea este de a putea ajuta până la opt copii per vehicul să ajungă la școală într-un mod ecologic, economisind tot CO2 care ar fi fost emis de mașini pentru aceeași călătorie. De altfel, este și un instrument de conștientizare a copiilor cu privire la ciclism .

În scopul decarbonizării transportului școlar, Woodybus a fost proiectat în principal din lemn din regiunea Landes. Utilizarea acestui material, de aproape cinci ori mai ușor decât aluminiul, evită cheltuieli mari de energie în timpul fabricării sale și, prin urmare, face posibilă și reducerea amprentei de carbon.

Pedale și patru panouri solare

Woodybus poate găzdui un șofer și opt pasageri . Aici toata lumea pedaleaza si este echipata cu casca si vesta fluorescenta. Mașina are două baterii electrice alimentate de patru panouri solare amplasate pe acoperișul său.

Autonomia sa este de aproximativ douăzeci de km, suficientă pentru a transporta copiii pe o rază de 3 până la 4 km în jurul unei școli.

Viteza sa nu depășește 20 km/h . Similar cu o bicicletă, Woodybus poate circula pe piste pentru biciclete și în toate zonele în care mașinile sunt interzise.

Pentru autoritățile locale, primele Woodybus-uri ar trebui să fie în circulație anul acesta. Acest proiect urmează altor inițiative bazate pe conceptul de vehicule cu pedale realizate în principal din materiale din surse biologice.

Este cazul, de exemplu, al prototipurilor de cvadricicluri imprimate în 3D de un alt start-up francez, Midipile . Aici se folosesc materiale din industria lenjeriei și cânepei precum și rășini. Ideea de a folosi materiale ușoare, reciclate și reciclabile câștigă acum marii producători, precum Citroën, care a dezvăluit recent un nou concept, Oli  realizat parțial din... carton.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră