Un al treilea cetățean american este ținut captiv de separatiștii pro-ruși în Ucraina , potrivit prietenilor și familiei sale și a unui grup privat de voluntari specializat în salvarea cetățenilor americani, scrie The Guardian
Un al treilea cetățean american este ținut captiv de separatiștii pro-ruși în Ucraina , potrivit prietenilor și familiei sale și a unui grup privat de voluntari specializat în salvarea cetățenilor americani.
Suedi Murekezi, în vârstă de 35 de ani, a fost arestat luna trecută în Herson, un oraș-port ocupat de ruși din sudul Ucrainei, unde locuia de mai bine de doi ani, a declarat fratele său Sele Murekezi.
„Suntem cu toții extrem de îngrijorați pentru el. Este evident în pericol”, a spus el.
După ce nu a auzit de el timp de o lună, Sele a primit un apel de la fratele său la primele ore ale zilei de 7 iulie, în care spunea că a fost închis în Donețk, cel mai mare oraș din autoproclamata Republică Populară Donețk, susținută de Rusia .
Murekezi a mai spus că se află în aceeași închisoare cu Alexander Drueke și Andy Tai Ngoc Huynh , doi luptători americani capturați de Rusia luna trecută.
Spre deosebire de Drueke și Huynh, prietenii și familia lui Murekezi spun că el nu a participat la nicio luptă din Ucraina și s-a mutat în țară în urmă cu aproximativ patru ani, stabilindu-se la Herson în 2020.
La telefon, Murekezi i-a spus fratelui său că a fost acuzat în mod fals de participare la proteste pro-ucrainene, acuzație pe care fratele său și cei doi prieteni apropiați din Kherson au negat-o.
„Ei îl folosesc ca pion în propriile lor scopuri de propagandă”, a spus Sele Murekezi.
Herson, poarta importantă din punct de vedere strategic către Crimeea, a fost capturat de forțele ruse pe 2 martie. În primele săptămâni după ocupație, au avut loc proteste pro-Ucrainei, care au fost în scurt timp anulate de noua administrație militaro-civilă, cu ajutorul trupelor ruse.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că agenția era „la curent de informații” despre detenția lui Murekezi, dar a refuzat să comenteze mai multe, invocând „considerații de confidențialitate”. Familia lui Murekezi a spus că sunt în contact zilnic cu departamentul de stat cu privire la situația lui.
Murekezi s-a născut în Rwanda în 1985, dar a fugit din țară împreună cu familia după genocidul din 1994, emigrând în Minnesota. A început să viziteze Ucraina din motive de afaceri în 2017 și s-a stabilit acolo definitiv în 2020.
Prietenii lui Murekezi din Kherson au observat pentru prima dată dispariția lui pe 8 iunie, când au văzut că mașina lui nu mai era parcată lângă apartamentul său.
„Ne-a spus că plănuia să-și folosească mașina pentru prima dată după ceva timp în căutarea combustibilului”, a spus Vladimir, un originar din Herson care s-a împrietenit cu Murekezi în urmă cu trei ani, când a vizitat pentru prima dată orașul.
Vladimir a părăsit de atunci Herson, dar a cerut ca numele său să fie reținut, deoarece familia lui încă locuiește acolo.
„L-am avertizat cu toții că conducerea este o idee proastă”, a spus el, adăugând că Murekezi a condus un Dodge Challenger american cu numere de înmatriculare americane. „Desigur, o astfel de mașină avea să atragă atenția poliției ruse.”
La două zile după dispariția sa, Leo de Lange, un prieten olandez al lui Murekezi din Kherson, l-a văzut într-un videoclip care circula pe canalele Telegram ale separatiștilor. Clipul îl arăta pe un Murekezi vizibil tulburat într-o cameră întunecată, căruia i se ordona să repete în rusă „slava armatei ruse”.
Atât De Lange, cât și Vladimir au spus că Murekezi nu a participat la mitingurile pro-ucrainene care au măturat orașul în martie.
„Știu sigur că nu a ieșit să protesteze”, a spus De Lang, care a adăugat că obișnuia să-l vadă pe Murekezi săptămânal.
Numărul civililor americani reținuți pe teritoriul ucrainean ocupat rămâne necunoscut.
În mai, Kirillo Alexandrov, un cetățean american care locuiește în Kherson, a fost eliberat de organizația non-profit din Florida Project Dynamo, după ce a petrecut mai mult de două luni în captivitate. La acea vreme, grupul a spus că urmărește o serie de cazuri de americani „prinși în capcană în spatele liniilor inamice”.
„Suedi este în pericol, se află într-o situație foarte periculoasă. Republica Populară Donețk are pedeapsa cu moartea și nu aderă la normele internaționale”, a declarat Bryan Stern, veteran american și co-fondator al Proiectului Dynamo. „Din câte am înțeles, singura lui crimă este că este american.”
Luna trecută, doi britanici și un cetățean marocan capturați în timp ce luptau în armata ucraineană au fost condamnați la moarte de separatiștii din Donețk.
Drueke și Huynh, cei doi luptători americani ținuți cu Murekezi, nu au fost încă condamnați. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu li se vor acorda protecția acordată prizonierilor de război prin convențiile de la Geneva, susținând că aceștia sunt mercenari.
Nu există dovezi care să sugereze că Murekezi a luptat împotriva soldaților ruși și este puțin probabil să fie judecat ca mercenar.
Cu toate acestea, familia sa se îngrijorează că Rusia va folosi acuzații false pentru a-i condamna o pedeapsă lungă cu închisoarea.
Fratele său, Sele Murekezi, și-a exprimat și teama că culoarea pielii îl plasează într-o situație deosebit de gravă. „Fiind un bărbat de culoare, se adaugă la temerile noastre, desigur. Rasismul poate juca un rol”, a spus el.
„Când a sunat, mi-a spus că nu a fost torturat, dar a fost greu de știut cu siguranță, deoarece era urmărit în timpul conversației noastre.”
Înainte de a se muta în Ucraina, Murekezi a petrecut opt ani în forțele aeriene americane. A părăsit armata în 2017 și a început să investească în acțiuni și criptomonede, potrivit familiei sale.
Interesul său pentru cripto l-a adus în Ucraina, a spus De Lange, un coleg investitor în monede digitale.
„Ne-am legat rapid de pasiunea noastră pentru criptomonede. Am fost amândoi foarte încântați de toate planurile ambițioase pe care Ucraina le-a avut cu cripto înainte de a începe războiul”, a spus De Lange, care a petrecut patru luni în orașul ocupat de ruși, înainte de a fugi la începutul acestei luni în Georgia.
Înainte de război, Ucraina a apărut ca o destinație populară pentru antreprenorii de criptomonede, după liberalizarea reglementărilor sale cripto.
„Suedi a fost un maximalist bitcoin”, a spus De Lange, un termen folosit de persoane din interiorul industriei pentru cineva cu convingeri ideologice puternice despre potențialul criptomonedei.
Dar cei apropiați au spus că Murekezi a dezvoltat și o pasiune reală pentru Ucraina. „Îi plăcea cât de primitori erau Ucraina și ucrainenii. A spus adesea că Herson este orașul lui preferat, îi plăcea foarte mult aici”, a spus Vladimir.
Reținerea lui Murekezi oferă o perspectivă rară asupra vieții din Herson, care a fost ocupată de mai bine de patru luni. După ce Rusia a capturat orașul, Herson a fost tăiat de serviciile de telefonie mobilă ucraineană și de internet, complicând contactul cu lumea exterioară.
De Lange a descris primele săptămâni de ocupație drept „intense” și „de război”, cu proteste zilnice și cozi lungi formându-se pentru hrană și alte necesități.
În cele din urmă, a spus el, viața s-a stabilizat oarecum și magazinele s-au redeschis, produsele alimentare ucrainene fiind înlocuite cu cele rusești și pașapoartele rusești predate rezidenților. Cu toate acestea, un climat de frică a persistat.
„În cele din urmă, cred că a fost mult prea naiv în privința pericolelor cu care se confrunta ca american de culoare în Herson.”