UE vrea să activeze o „economie de război” pentru Ucraina

08 Mar 2023
UE vrea să activeze o „economie de război” pentru Ucraina

„Activați modul economie de război”  : miniștrii apărării din Uniunea Europeană se întâlnesc miercuri pentru a pregăti un plan de livrare de muniție în Ucraina, în ciuda stocurilor care scad, cu o primă componentă de urgență de un miliard de euro, scrie Le Monde.

Armata ucraineană, care trage mii de obuze în fiecare zi pentru a respinge invadatorul rus, se confruntă cu o lipsă critică de obuze de 155 mm pentru armele sale, au avertizat susținătorii săi occidentali în ultimele săptămâni.

Miniștrii, reuniți la Stockholm în prezența secretarului general al NATO Jens Stoltenberg și a omologul lor ucrainean Oleksiï Reznikov, trebuie să lucreze la un plan în trei direcții. Obiectivul este să avanseze spre adoptarea planului pe 20 martie la o reuniune a șefilor diplomației europene.

Bazat pe achiziții comune mari pentru a liniști producătorii cu privire la continuitatea comenzilor, proiectul își propune atât să răspundă nevoilor imediate ale Kievului, cât și să sporească capacitățile industriei europene de apărare pe termen lung.

Prima parte, concepută de diplomații UE, își propune să folosească un miliard de euro extras din Facilitatea europeană pentru pace (EFF), pentru a livra obuze din stocul armatelor statelor membre în câteva săptămâni.

Aliații europeni ai Ucrainei și-au consumat deja foarte mult din stocurile lor militare, cu sprijin în valoare de 12 miliarde de euro, inclusiv 3,6 miliarde din FEP.

Alte stiri din Externe

Ultima oră