UE vrea reducerea cu 70% a fondurilor pentru Ungaria: "Nu este deloc o adevărată democrație"

14 Sep 2022
UE vrea reducerea cu 70% a fondurilor pentru Ungaria: "Nu este deloc o adevărată democrație"

Executivul Uniunii Europene va recomanda suspendarea miliardelor de euro alocate Ungariei din cauza problemelor de corupție, au declarat miercuri doi oficiali pentru Reuters, în ceea ce ar fi prima astfel de mișcare împotriva premierului Viktor Orban.

Șefa executivului, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, miercuri, în discursul său anual de politică în Parlamentul European, că va îngheța fondurile pentru membrii care dăunează democrației și a scos în evidență corupția.

„Trebuie să luptăm pentru democrațiile noastre... Aș dori să mă concentrez pe corupție”, a spus ea, fără a numi în mod specific Ungaria.

Dar executivul ei trebuia să recomande duminică suspendarea a până la 70% din fondurile de coeziune în valoare de 22,5 miliarde de euro (22,44 miliarde de dolari) alocate Ungariei din bugetul UE 2021-2027, potrivit oficialilor UE. Niciunul nu a specificat suma exactă în cauză.

Forintul maghiar și obligațiunile s-au slăbit la știri miercuri, în timp ce parlamentarii europeni l-au denunțat pe Orban de ani de zile de dezmembrarea drepturilor migranților, homosexualilor și femeilor, precum și a libertății mass-media, a universităților și a instanțelor.

„Ungaria nu este deloc o adevărată democrație”, a spus Gwendoline Delbos-Corfield, un parlamentar francez verde.

Premierul Ungariei, Orban, neagă astfel de critici, dar este sub presiune pentru a asigura fonduri pentru economia sa aflată în dificultate. Budapesta a promis că va înființa o agenție anticorupție și a spus în mod repetat că speră la un acord cu Bruxelles-ul.

Corupție

Însă Comisia a fost precaută, neîncrederea fiind ridicată după ani de certuri acerbe cu Orban.

Orice reduceri s-ar adăuga la cei aproximativ 6 miliarde de euro din stimularea economică separată COVID-19 al blocului, alocată Ungariei, dar blocată de Comisie din cauza acelorași preocupări de corupție.

Țările UE ar avea la dispoziție până la trei luni pentru a decide cu privire la recomandarea Comisiei printr-un vot majoritar.

Unul dintre oficiali a spus că orice decizie finală s-ar putea schimba în continuare dacă Ungaria urmărește cu „mai multe detalii și punerea în aplicare” a măsurilor împotriva corupției pe care le-a propus în acea perioadă.

Ungaria a avut de departe cea mai mare pondere de nereguli din întreg blocul în cheltuirea fondurilor UE în 2015-19, potrivit agenției UE antifraudă. Bruxelles-ul a cerut de multă vreme transparență, concurență și responsabilitate în achizițiile publice din Ungaria.

Alte stiri din Externe

Ultima oră