UE: Ursula von der Leyen nu a fost niciodată implicată în negocierile pentru vaccinurile anti-Covid: "SMS-urile nu au fost găsite"

28 Mar 2023
UE: Ursula von der Leyen nu a fost niciodată implicată în negocierile pentru vaccinurile anti-Covid: "SMS-urile nu au fost găsite"

Comisarul UE pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a insistat că președinta executivă a UE, Ursula von der Leyen, nu a jucat niciun rol în negocierea contractelor de vaccin împotriva Covid-19, în timpul unei discuții aprinse în fața comisiei speciale pentru Covid-19 (COVI) a Parlamentului European, luni (27 martie), scrie Euractiv

În urma dezvăluirilor din The New York Times din aprilie 2021, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, sunt suspectați că au negociat un contract pentru 1,8 miliarde de doze direct prin SMS. 

„Președintele Comisiei nu a fost implicat în nicio negociere contractuală. Am mai spus-o și o voi spune din nou”, a spus Stella Kyriakides. 

Stella Kyriakides a amintit că toate contractele, Pfizer sau alte laboratoare, au urmat procesul legislativ. A existat o echipă comună de negociere și un comitet director”, a spus ea.   

Comitetul director este responsabil pentru acordarea unui mandat echipei de negociere, formată ea însăși din reprezentanți ai Comisiei și ai statelor membre. 

„Statele membre au avut întotdeauna posibilitatea de a revoca un contract […] Erau perfect conștienți de condițiile contractelor” , a spus comisarul.  

După semnarea acordului, Pfizer și Comisia Europeană au justificat lipsa de transparență a contractelor – care au fost furnizate parlamentarilor doar într-o etapă ulterioară, cu multe părți redactate – cu clauze de confidențialitate.

Mai mulți europarlamentari, inclusiv președintele comisiei COVI, socialista Kathleen Van Brempt, au insistat că deputații europeni ar trebui să poată vedea toate contractele semnate fără redactare.

„Am făcut tot posibilul pentru a informa deputații europeni, luând în considerare obligațiile contractuale” , a adăugat dna Kyriakides, recunoscând totuși că răspunsurile Comisiei către legislatori nu au fost „pe deplin satisfăcătoare”  din cauza clauzelor de confidențialitate cuprinse în contracte.

Contractele revocate și SMS-urile nu au fost găsite

În 2020, Comisia Europeană a comandat doze de vaccinuri împotriva virusului Covid-19 în numele statelor membre. Mai multe laboratoare, printre care Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Novavax și Sanofi au semnat contracte cu Comisia. 

Până în prezent, datorită achizițiilor de grup de vaccinuri, 70% din populația europeană a fost vaccinată, a amintit doamna Kyriakides. 

Dintre aceste contracte, europarlamentarii sunt interesați în mod deosebit de al treilea și cel mai mare contract semnat între Comisie și gigantul american Pfizer, în parteneriat cu laboratorul german BioNTech. 

Când jurnalistul Alexander Fanta de la site-ul de știri netzpolitik.org a cerut acces la SMS-urile dezvăluite de NY Times, Comisia a răspuns că nu le-a „identificat” și nu le-a găsit.

Aceste declarații ale Comisiei au determinat o plângere din partea mediatorului UE, Emily O'Reilly, în ianuarie 2022, care a chemat executivul UE la ordine și a îndemnat Comisia „să efectueze o căutare mai amănunțită a mesajelor relevante" 

Invitat de două ori să se explice membrilor Comisiei COVI, Albert Bourla nu a venit niciodată. 

Pe 6 martie, președintele Parlamentului European Roberta Metsola i-a trimis o scrisoare Ursula von der Leyen în care a cerut acces la contracte într-o cameră securizată pentru europarlamentari. 

„Facem tot ce putem pentru a ne asigura că aveți un răspuns la scrisoarea Robertei Metsola”, a răspuns Stella Kyriakides. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră