UE și Marea Britanie pregătesc un pact de apărare istoric și un nou acord post-Brexit

24 Apr 2025
UE și Marea Britanie  pregătesc un pact de apărare istoric și un nou acord post-Brexit

Premierul britanic Keir Starmer și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen urmează să anunțe, în cadrul unui summit organizat la Londra, un pact de securitate între Regatul Unit și Uniunea Europeană, alături de prelungirea cotelor de pescuit pentru navele europene în apele britanice. Aceste înțelegeri ar putea deschide calea pentru relansarea cooperării economice post-Brexit, inclusiv în domeniul energiei, mobilității tinerilor și al comerțului agroalimentar. Summitul din 19 mai este văzut drept un punct de cotitură în relațiile Londrei cu Bruxellesul, într-un context geopolitic tensionat, scrie Financial Times

Premierul Regatului Unit, Sir Keir Starmer, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vor finaliza joi planurile pentru un nou pact de apărare între Marea Britanie și UE, precum și un acord privind drepturile de pescuit — un domeniu sensibil —, deschizând astfel calea pentru negocieri mai ample privind un parteneriat economic.

Cei doi lideri sunt așteptați să anunțe un acord privind apărarea și securitatea, precum și prelungirea aranjamentelor actuale în domeniul pescuitului, în cadrul unui summit programat pentru 19 mai.

Mai mulți oficiali care cunosc discuțiile au declarat că acordul de apărare va consolida încrederea și va crea condițiile necesare pentru discuții sensibile, inclusiv asupra unui nou program de mobilitate pentru tineri, cooperare în domeniul energiei și eliminarea barierelor comerciale pentru produsele agroalimentare.

Potrivit oficialilor britanici, Starmer ar urma să aibă joi o întâlnire de aproximativ o oră cu Ursula von der Leyen la Londra, în marja unui summit internațional privind securitatea energetică. „Au o relație personală solidă”, a declarat unul dintre ei.

Un pact de apărare între Regatul Unit și UE este considerat de ambele părți un pas important, în contextul agresiunii ruse din Ucraina. Documentul care va însoți acordul din 19 mai va detalia cooperarea în alte domenii.

Chestiunea delicată a pescuitului va fi soluționată prin prelungirea cotelor actuale în apele britanice pentru cel puțin doi ani, oferind astfel predictibilitatea cerută de Franța și alte state costiere, potrivit unor surse familiare cu negocierile.

În schimb, companiile britanice din industria apărării ar putea avea acces la împrumuturi în valoare de până la 150 de miliarde de euro garantate de UE, pentru achiziția de armament în cadrul inițiativei europene Security Action For Europe (SAFE).

Bruxellesul are acorduri de securitate (neobligatorii din punct de vedere juridic) cu alte șase țări, inclusiv Norvegia, Albania, Coreea de Sud și Japonia, dar negocierile cu Regatul Unit vizează un parteneriat bilateral mai profund.

Schema SAFE permite statelor membre UE să emită obligațiuni garantate de bugetul comunitar, ceea ce reduce costurile, fără a încălca limitele fiscale impuse de Bruxelles. Ea este destinată finanțării achizițiilor de armament de la producători din statele membre UE sau din țările partenere în domeniul securității.

„Politica europeană de apărare nu este de conceput fără Marea Britanie”, a declarat un diplomat european de rang înalt. „Tocmai de aceea Regatul Unit trebuie implicat îndeaproape în SAFE — la fel ca Norvegia.”

Mai multe state membre au făcut presiuni asupra Franței pentru a accepta acest acord, însă Parisul insistă ca accesul la stocurile de pește britanice să rămână neschimbat după iunie 2026, când expiră acordul negociat la momentul Brexitului. Unele state cer chiar un nou acord pe cinci ani în domeniul pescuitului.

Cele două părți intenționează să intensifice cooperarea energetică, de exemplu prin îmbunătățirea schimburilor de electricitate între Regatul Unit și UE, ceea ce implică investiții pe termen lung în infrastructură, cum ar fi interconectoarele.

Declarația comună de la summit va include și o foaie de parcurs pentru reluarea discuțiilor privind interconectarea sistemelor de comercializare a certificatelor de emisii de carbon. „Va exista o înțelegere comună care ar putea include un acord veterinar, ETS (sistemul de tranzacționare a emisiilor) și mobilitatea tinerilor”, a declarat un diplomat european.

„Este încă o țintă în mișcare, dar tonul general este pozitiv. Există o speranță credibilă că până pe 19 mai se va ajunge la un acord”, a spus un oficial de la Downing Street. Un alt oficial britanic de rang înalt a estimat șansele unui acord la „75/25”.

Un diplomat european a precizat că, deși chestiunea pescuitului a fost separată de negocierile privind pactul de securitate, există în continuare „negocieri intense” pe celelalte capitole ale acordului.

Acestea includ cooperarea în materie de securitate, migrație și mobilitate, interconectarea piețelor de energie și un „acord veterinar” pentru eliminarea controalelor la frontieră asupra produselor animale și vegetale comercializate peste Canalul Mânecii.

Rămân diferențe semnificative de rezolvat în privința mobilității tinerilor și a drepturilor artiștilor britanici de a susține turnee în UE — o revendicare-cheie a Londrei.

Totuși, oficialii europeni susțin că Londra a acceptat principiul „alinierii dinamice”, ceea ce ar însemna ca Regatul Unit să accepte automat regulile și standardele europene, precum și rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene ca instanță supremă în probleme de drept european.

Încă se negociază detaliile legate de rezolvarea disputelor și aplicarea în practică a jurisdicției CJUE. „Întrebarea imediată este cum va pune în aplicare Regatul Unit această aliniere dinamică și prin ce mecanisme va transpune regulile europene în legislația națională”, a precizat un alt oficial.

Alte stiri din Externe

Ultima oră