UE reintroduce taxe vamale pentru importul de ouă din Ucraina

19 Iun 2024
UE reintroduce taxe vamale pentru importul de ouă din Ucraina

Comisia Europeană va introduce tarife la importurile de ouă ucrainene în Uniunea Europeană în următoarele două săptămâni după ce a fost atins un prag anual convenit anterior pentru aceste importuri, a declarat miercuri un purtător de cuvânt, scrie Reuters

UE a stabilit limite pentru anumite importuri agricole din Ucraina după accesul la comerț liber, acordat pentru a ajuta economia țării în urma invaziei Rusiei din 2022, a înfuriat fermierii din UE și a contribuit la un val de proteste rurale în acest an.

Comisia, brațul executiv al UE, a anunțat marți că va introduce tarife la importurile de ovăz după ce s-a atins plafonul de volum pentru cereale.

În cazul ouălor, importurile din UE au crescut cu trei sferturi anul trecut și au continuat să crească la începutul acestui an, Ucraina fiind furnizorul principal, arată datele UE.

Industria europeană a ouălor s-a plâns că afluxul de provizii ucrainene mai ieftine a împiedicat o redresare a producției de la focarele de gripă aviară din ultimii ani, care au devastat efectivele de păsări.

Ministerul Agriculturii din Ucraina a refuzat să comenteze cu privire la tarifele planificate pentru ouă. Uniunea ucraineană a producătorilor de ouă nu a fost disponibilă pentru comentarii imediate.

Limitările UE asupra importurilor de produse agricole din Ucraina acoperă, de asemenea, păsările de curte, zahărul, porumbul și mierea.

Ucraina a declarat la sfârșitul lunii mai că va interzice exporturile de zahăr către UE pentru restul acestui an, deoarece limita de volum a fost atinsă, deși datele UE au arătat că aproape 44.000 de tone metrice au rămas disponibile dintr-un total de aproximativ 263.000 de tone.

Alte stiri din Externe

Ultima oră