UE propune un ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina în 2023: un împrumut a cărui dobândă ar fi suportată de membrii UE

09 Noi 2022
UE propune un ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina în 2023: un împrumut a cărui dobândă ar fi suportată de membrii UE

Comisia Europeană a propus celor douăzeci și șapte să acorde Ucrainei un ajutor de 18 miliarde de euro în 2023, sub formă de împrumuturi a căror dobândă ar fi suportată de statele membre, scrie FranceInfo. Plata fondurilor trebuie să fie însoțită de reforme în sistemul judiciar și de lupta împotriva corupției în special și de respectarea statului de drept. 

„Această asistență financiară stabilă, regulată și previzibilă, cu o medie de 1,5 miliarde EUR pe lună, va acoperi o parte semnificativă din nevoile de finanțare pe termen scurt ale Ucrainei pentru 2023, nevoi pe care autoritățile ucrainene și Fondul monetar internațional le estimează la 3 până la 4 miliarde de euro pe luna” , explică executivul european într-un comunicat de presă  (în engleză) .

Împrumuturile se acordă pe o perioadă de maximum 35 de ani. Ucraina ar trebui să ramburseze capitalul începând din 2033. Fondurile puse la dispoziția Ucrainei ar urma să fie împrumutate de Comisia Europeană pe piețe. Plata fondurilor trebuie să fie însoțită de reforme în sistemul judiciar și de lupta împotriva corupției în special și de respectarea statului de drept. Comisia se angajează să „verifice dacă aceste reforme au fost efectiv puse în aplicare la efectuarea plății” .

Ajutorul propus va asigura „că statul ucrainean continuă să funcționeze, că cetățenii pot beneficia de servicii publice esențiale și că infrastructura distrusă de Rusia poate fi reconstruită”, a spus președintele Executivului european, Ursula von der Leyen.

Comisia speră că această propunere va fi adoptată de către Consiliu (state membre) și Parlamentul European până la sfârșitul anului, astfel încât primele fonduri să poată fi plătite din ianuarie 2023.

În 2022, UE a acordat un ajutor de aproximativ 6 miliarde EUR către această țară, care are statut de candidat. Cu economia Ucrainei devastată de aproape nouă luni de ofensivă rusă, FMI prezice o recesiune a PIB-ului de 35% pentru Ucraina în 2022.

Alte stiri din Externe

Ultima oră