UE oferă telefoane de unică folosință angajaților care călătoresc în SUA pentru a evita spionajul - o măsură aplicată doar în cazul Chinei

14 Apr 2025
UE oferă  telefoane de unică folosință angajaților care călătoresc în SUA pentru a evita spionajul - o măsură aplicată doar în cazul Chinei

Oficialii Comisiei Europene care urmează să participe la reuniunile de primăvară ale FMI și Băncii Mondiale din Washington au primit instrucțiuni stricte de securitate cibernetică: să folosească telefoane și laptopuri de bază, asemănătoare celor utilizate în deplasările în China sau Ucraina. Decizia reflectă tensiunile tot mai mari dintre Bruxelles și Washington, pe fondul revenirii lui Donald Trump la Casa Albă și a unei deteriorări vizibile a relațiilor transatlantice, scrie Financial Times

Oficialii Comisiei Europene care participă la reuniunile de primăvară ale FMI și Băncii Mondiale au fost sfătuiți să călătorească cu dispozitive de bază.
Comisia Europeană le oferă telefoane de unică folosință și laptopuri simple unor angajați care se deplasează în SUA, pentru a reduce riscul de spionaj — o măsură care, până acum, era rezervată în mod tradițional călătoriilor în China.

Comisarii și oficialii de rang înalt care vor participa săptămâna viitoare la reuniunile de primăvară ale FMI și Băncii Mondiale au primit noi instrucțiuni, potrivit a patru persoane apropiate situației.

Acestea au precizat că măsurile reflectă cele utilizate în călătoriile în Ucraina și China, unde echipamentele IT standard nu pot fi aduse din cauza temerilor privind supravegherea rusă sau chineză.
„Le este teamă că SUA ar putea accesa sistemele Comisiei”, a declarat un oficial.

Faptul că SUA este tratată ca un posibil risc de securitate arată cât de mult s-au deteriorat relațiile de la revenirea lui Donald Trump la președinția americană, în ianuarie. Acesta a acuzat UE că a fost creată pentru a „înșela SUA” și a anunțat tarife de 20% — așa-zis „reciproc” — asupra exporturilor blocului, pe care ulterior le-a înjumătățit pentru o perioadă de 90 de zile.

În același timp, Trump a făcut gesturi de apropiere față de Rusia, a pus presiune pe Ucraina pentru a ceda controlul asupra activelor sale prin suspendarea temporară a ajutorului militar — și a amenințat că va retrage garanțiile de securitate pentru Europa, declanșând un efort de reînarmare la nivelul întregului continent.

„Alianța transatlantică s-a încheiat”, a declarat un al cincilea oficial al UE.

Bruxelles și Washington se află în discuții sensibile în mai multe domenii, unde oricărei părți i-ar conveni să obțină informații despre cealaltă.

Maroš Šefčovič, comisarul UE pentru comerț, poartă discuții cu secretarul american al comerțului, Howard Lutnick, la Washington, luni, într-o încercare de a soluționa un conflict comercial în escaladare.
UE a amânat aplicarea unor măsuri de retorsiune asupra unor exporturi americane în valoare de 21 de milioane de euro, ca răspuns la tarifele impuse de SUA pe oțel și aluminiu.

SUA a criticat, de asemenea, reglementările UE asupra companiilor sale din domeniul tehnologiei și a susținut că Bruxelles-ul restricționează libertatea de exprimare și manipulează alegerile, cum ar fi excluderea controversată a unui candidat la președinția României pentru că a beneficiat de un val de sprijin din partea unor conturi de TikTok.

Trei comisari europeni se deplasează la Washington pentru reuniunile FMI și Băncii Mondiale, între 21-26 aprilie: Valdis Dombrovskis, comisar pentru economie; Maria Luís Albuquerque, șefa serviciilor financiare; și Jozef Síkela, responsabil pentru asistența pentru dezvoltare.

Comisia a confirmat că sfaturile de securitate au fost actualizate recent, dar a refuzat să comenteze detaliile. A precizat că serviciul diplomatic al UE a fost implicat, așa cum este de obicei în cazul unor astfel de actualizări.

Oficialii au declarat că recomandările pentru toți angajații care călătoresc în SUA includ oprirea telefoanelor la trecerea frontierei și păstrarea acestora în huse speciale care le protejează împotriva spionajului, în cazul în care sunt lăsate nesupravegheate.

Există un risc suplimentar în SUA — unde personalul de la frontieră are dreptul să confiște telefoanele și laptopurile vizitatorilor și să le verifice conținutul.
Turiști și cadre universitare din Europa au fost refuzați la intrarea în țară după ce s-au găsit pe dispozitivele lor comentarii pe rețele sociale sau documente critice la adresa politicilor administrației Trump.

În martie, guvernul francez a anunțat că un cercetător francez a fost refuzat la graniță și trimis înapoi în Franța deoarece și-a exprimat o „opinie personală” despre politica de cercetare a SUA.

Oficialii Comisiei au fost sfătuiți să se asigure că viza le este inserată în pașaportul diplomatic (laissez-passer) și nu în cel național.

Alte stiri din Externe

Ultima oră