UE indignată de comentariile lui Trump despre absența ajutorului european pentru Ucraina: "Facem mai mult decât faceți voi"

28 Sep 2024
UE indignată de comentariile lui Trump despre absența ajutorului european pentru Ucraina: "Facem mai mult decât faceți voi"

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene (UE) pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, a răspuns remarcilor candidatului la președinția SUA, Donald Trump, cu privire la implicarea Europei în sprijinirea „Ucrainei”, scrie Le Monde.

În cadrul unei conferințe de presă, Borrell a spus că ajutorul oferit de UE Ucrainei de la începutul invaziei ruse este departe de a fi neglijabil. „L-am ascultat zilele trecute pe unul dintre candidații americani spunând: „O, europenii nu își fac partea”. Ei bine, dacă adun tot ce facem pentru Ucraina – militar, economic, financiar și umanitar – sunt peste 130 de miliarde de euro, ceea ce este mai mult decât faceți voi [americanii] . »

Josep Borrell a confirmat că ajutorul militar oferit de țările UE s-a ridicat la 45 de miliarde de euro, care, deși mai mic decât contribuția SUA, este totuși o sumă semnificativă.

Mai mult, el a subliniat că UE a acordat Ucrainei statutul de candidat și perspectiva aderării, ceea ce ar fi fost de neconceput înainte de izbucnirea războiului la scară largă. Borrell a menționat că UE oferă în prezent un ajutor semnificativ Ucrainei, găzduind aproape 5 milioane de refugiați.

Alte stiri din Externe

Ultima oră