UE: Bruxelles-ul o primește pe Giorgia Meloni cu pragmatism și neîncredere

04 Noi 2022
UE: Bruxelles-ul o primește pe Giorgia Meloni cu pragmatism și neîncredere

Giorgia Meloni s-a întâlnit joi cu președinții celor trei principale instituții ale Uniunii Europene pentru prima ei călătorie în străinătate în calitate de președinte al Consiliului italian, scrie Le Parisien.

În ciuda unei pretinse proximități ideologice cu guvernele ultra-conservatoare polonez și maghiar, Giorgia Meloni a ales să plece pentru prima ei călătorie în străinătate ca președinte al Consiliului italian la Bruxelles.

Joi, 3 noiembrie, marele câștigător al alegerilor legislative din 25 septembrie, s-a întâlnit succesiv cu președinții celor trei principale instituții ale Uniunii, malteza Roberta Metsola pentru Parlamentul European, nemtoaica Ursula von der Leyen care conduce Comisia, apoi belgianul Charles Michel, în fruntea Consiliului European. 

„Cei care se așteptau la euroscepticism și un flirt cu guvernele naționaliste din Europa de Est au fost până acum contraziși de fapte. Guvernul Meloni are un început liniştitor pe frontul european”, spune Lorenzo Castellani, cercetător specializat în istoria instituţiilor politice la Universitatea Luiss Guido Carli din Roma. Motivul principal din spatele acestei linii hotărât compatibile cu UE este cunoscut: dependentă crunt de cele aproximativ 145 de miliarde de euro pe care trebuie să le primească în continuare în cadrul planului de redresare europeană post-pandemie, Italia se află într-o situație economică și financiară care interzice orice fel de ruptură cu Uniunea.

În cadrul noii echipe guvernamentale, mai multe numiri sunt menite astfel să liniștească instituțiile UE cu privire la angajamentul european al Italiei. Semnale pozitive, bine primite la Bruxelles, unde pragmatismul primează, și dorința de a menține o relație constructivă cu Italia, membru fondator al Uniunii, și a treia economie ca mărime din zona euro.

„În realitate, schimburile au început în această vară când victoria a început să prindă contur între anturajul lui Meloni și Comisie, care a obținut garanția că Italia va fi pe linia UE în sprijinul Ucrainei, că va fi prudentă cu nivelul datoriilor și, în sfârșit, că ar respecta filosofia generală a reformelor planului de redresare, chiar dacă Meloni speră să obțină unele ajustări”, explică un observator de la Bruxelles.

Cu toate acestea instituțiile UE rămân prudente, știind foarte bine că pozițiile Giorgia Meloni, pe cât de cordiale sunt până acum, vor depinde și de celelalte două componente ale coaliției sale, Lega Matteo Salvini și Forza Italia, partidul lui Silvio Berlusconi, de exemplu, care sunt mult mai ambigue în chestiunea sprijinului pentru Ucraina.

Alte stiri din Externe

Ultima oră