UE alocă 3,5 miliarde de euro la fondul "European pentru Pace" utilizat pentru înarmarea Kievului

21 Iun 2023
UE alocă 3,5 miliarde de euro la fondul "European pentru Pace" utilizat pentru înarmarea Kievului

Țările UE au convenit să contribuie la o nouă dotare de 3,5 miliarde EUR pentru Insrumentul european pentru pace (FEP) utilizat pentru a finanța aprovizionarea cu arme către Ucraina și pentru misiunile militare de acolo, scrie Le Parisien

Ambasadorii celor 27 de la Bruxelles au ajuns la un acord, anunță Suedia, care deține președinția rotativă a Consiliului UE. Acesta va trebui să fie aprobat oficial de miniștrii de externe în timpul întâlnirii lor din 25 iunie la Luxemburg.

Dotarea inițială de 5,7 miliarde alocată pe 7 ani acestui fond creat de statele membre în afara bugetului european a fost epuizată într-un an pentru a finanța armele și munițiile luate din arsenalele acestora și trimise la Kiev.

Acesta a fost majorat cu 2 miliarde de euro în mai pentru a furniza forțelor ucrainene cel puțin un milion de obuze de 155 mm și pentru a reumple stocurile strategice de muniție în statele membre. Atunci a fost obținut un acord de principiu pentru a aloca noi finanțări de 3,5 miliarde de euro.

Facilitatea este finanțată din contribuții din partea statelor membre și 66% din finanțarea sa este asigurată de Germania, Franța, Italia și Spania.

Alte stiri din Externe

Ultima oră