UE: „Alegerile în Rusia nu vor fi nici libere, nici corecte”

14 Mar 2024
UE: „Alegerile în Rusia nu vor fi nici libere, nici corecte”

În Rusia „observăm represiune împotriva vocilor critice, a presei independente, a societății civile în general. Așa că este greu de prezis că vor exista alegeri libere, corecte și democratice, unde poporul rus va avea cu adevărat de ales și că alegerea va fi respectata" a declarat purtătorul de cuvânt al UE pentru politica externă, Peter Stano, în briefingul de presă zilnic, scrie La Repubblica. 

„Nu spunem acest lucru înainte de alegeri, de obicei. În cazul Rusiei, și în acest caz concret, pentru că știm cum vor fi, având în vedere precedentele modului în care au fost pregătite și organizate voturile în Rusia sub actuala administrație și sub regimul Kremlinului. De asemenea, știm acest lucru pe baza precedente și pe baza represiunii și opresiunii continue împotriva oponenților politici care sunt închiși, otrăviți sau uciși în închisoare", a adăugat el. 

„Decizia de recunoaștere sau nu a alegerilor revine statelor membre, care vor trebui să o evalueze după ce au văzut întregul proces”, a precizat el. 

„În această privință, însă, pot spune și că Rusia efectuează acest vot, ilegal și cu încălcarea dreptului internațional, pe teritoriile ucrainene ocupate: aici pot spune deja că aceste alegeri nu vor fi recunoscute de UE”, a încheiat el

Alte stiri din Externe

Ultima oră