UE a ajuns la un acord privind un plafon de preț la 60 de dolari pe baril

02 Dec 2022
UE a ajuns la un acord privind un plafon de preț la 60 de dolari pe baril

Decizia privind un prag pentru achizițiile rusești de petrol, aflată în discuție de câteva zile, a fost încetinită de refuzul Poloniei, care cerea prețuri mai mici, scrie Le Figaro.

Europenii au convenit în sfârșit vineri asupra pragului dincolo de care achizițiile de petrol rusesc transportat pe mare vor fi imposibile. Este fixat la 60 de dolari pe baril, puțin sub prețul actual de 65 de dolari. Dacă prețul ar scădea sub pragul de 60 USD, s-ar aplica o limită de 5% sub prețul pieței.

În termeni concreți, armatorilor, firmelor de asigurări și reasigurări li se va interzice acoperirea mărfurilor de petrol odată ce acest preț de achiziție este depășit. Și întrucât 90% din petrolul rusesc transportat pe mare este furnizat de grupuri stabilite în țările G7 și UE, acest plafon de preț ar trebui impus și la nivel global, în special în China și India.

De asemenea, va face posibilă îmbunătățirea embargoului european asupra petrolului rusesc, embargou care urmează să intre în vigoare de luni. „Acest plafon va ajuta la stabilizarea piețelor globale de energie (…) și va beneficia în mod direct economiilor emergente și țărilor în curs de dezvoltare”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe Twitter. Anterior, Casa Albă a considerat, de asemenea, știrea „binevenit㔄Continuăm să credem că un plafon de preț va ajuta la limitarea capacității lui Putin de a profita de piața petrolului pentru a continua finanțarea unui aparat de război care continuă să ucidă ucraineni nevinovați”.a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională.

Reticența Poloniei și a țărilor baltice

Decizia europenilor, pe care Washington o aștepta cu fermitate, trebuie totuși confirmată printr-o procedură scrisă. Aceasta va fi o formalitate, spune un diplomat. Polonia și țările baltice au intârziat programul. Aceste țări s-au opus prețului propus de Comisie - 65 până la 70 de dolari pe baril - considerându-l mult prea mare. Acesta avea să permită Rusiei să continue să culeagă profituri prețioase din petrol pentru a finanța războiul.

Un plafon de 30 de dolari pe baril fusese propus de aceste țări. În ultimele zile, reticența țărilor Baltice a fost ridicată, în timp ce Varșovia continuă să opună rezistență. Promisiunea unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei - al nouălea! - a permis să le câștige acordul.

Alte stiri din Externe

Ultima oră