Ucrainenii au nevoie de mai mult ajutor umanitar pentru a face față iernii, spune ONU

07 Dec 2022
Ucrainenii au nevoie de mai mult ajutor umanitar pentru a face față iernii, spune ONU

Bombardarea rețelei de producție de energie din Ucraina creează noi nevoi umanitare și riscă să provoace un nou exod, a declarat marți Martin Griffiths, subsecretarul general al ONU pentru afaceri umanitare, scrie Le Monde.

„Din octombrie, atacurile continue asupra infrastructurii energetice a Ucrainei au creat un nou nivel de vulnerabilitate care afectează întreaga țară și agravează nevoile induse de război ”, a declarat Griffiths Consiliului de Securitate al ONU.

„Amploarea distrugerii infrastructurii de electricitate și încălzire necesită un sprijin sporit din partea guvernului ucrainean, dincolo de ceea ce pot oferi [organizațiile] umanitare”, a continuat el, subliniind faptul că „milioane de oameni” sunt lipsiți de încălzire, electricitate sau apă în timp ce temperaturile ar putea scădea sub -20 de grade. „În Ucraina de astăzi, supraviețuirea civililor este amenințată” .

În aceste circumstanțe, în timp ce conflictul a strămutat deja 6,5 ​​milioane de oameni și 7,8 milioane de refugiați, „riscăm să vedem noi deplasări” , a avertizat Martin Griffiths.

Agenția umanitară a ONU a lansat săptămâna trecută un apel fără precedent pentru fonduri pentru 2023, în special din cauza consecințelor conflictului ruso-ucrainean și ale schimbărilor climatice.

Alte stiri din Externe

Ultima oră