Agențiile americane de spionaj nu știu exact cine a comis atacul luna aceasta, dar sugerează că acesta a făcut parte dintr-o serie de operațiuni ascunse orchestrate de serviciile de securitate ale Ucrainei, scrie NewYorkTimes
Oficialii americani au declarat că atacul cu dronă asupra Kremlinului de la începutul acestei luni a fost probabil orchestrat de una dintre unitățile militare speciale sau de informații ale Ucrainei, cea mai recentă dintr-o serie de acțiuni ascunse împotriva țintelor rusești care au deranjat administrația Biden.
Agențiile de informații americane nu știu care unitate a efectuat atacul și nu a fost clar dacă președintele Volodymyr Zelensky al Ucrainei sau oficialii săi de vârf erau la curent cu operațiunea, deși unii oficiali cred că domnul Zelensky nu era.
Agențiile au ajuns la evaluarea lor preliminară parțial prin comunicări interceptate în care oficialii ruși au dat vina pe Ucraina și alte comunicări în care oficialii ucraineni au spus că cred că țara lor este responsabilă pentru atac, în care două drone au fost zburate pe 3 mai către Kremlin, provocând puține pagube.
Oficialii americani spun că nivelul lor de încredere că guvernul ucrainean a autorizat direct atacul cu drona de la Kremlin este „scăzut”, dar asta se datorează faptului că agențiile de informații nu au încă dovezi specifice care să identifice oficialii guvernamentali, unitățile ucrainene sau agenții implicați.
Agențiile de spionaj americane văd o imagine emergentă a unei confederații libere de unități ucrainene capabile să desfășoare operațiuni limitate în interiorul și în afara Rusiei, fie folosind propriul personal, fie parteneri care lucrează sub conducerea lor. Unele dintre aceste misiuni ar fi putut fi efectuate cu puțină sau fără nicio supraveghere din partea domnului Zelensky, au spus oficialii.
Pe lângă atacul cu dronă, oficialii americani spun că cred că ucrainenii au fost responsabili pentru asasinarea fiicei unui naționalist rus proeminent, uciderea unui blogger pro-rus și o serie de atacuri în orașele rusești de lângă granița cu Ucraina dintre care cel mai recent a avut loc luni.
Oficialii americani consideră, în mod similar, atacul asupra conductelor Nord Stream - care transporta gaze naturale din Rusia în Europa - ca fiind munca unor agenți pro-ucraineni ale căror legături cu guvernul ucrainean nu au fost încă stabilite.
Deși atacul cu drone a provocat puține daune, a spart sentimentul de securitate și invincibilitate pe care Kremlinul a încercat să-l înfățișeze în Moscova, în ciuda haosului pe care l-a creat cu războiul din Ucraina.
Capacitatea agențiilor de informații americane de a determina responsabilitatea atacurilor împotriva țintelor rusești a fost complicată de modul în care Ucraina și-a organizat serviciile de securitate, care au responsabilități secrete, suprapuse și uneori concurente.
De exemplu, Serviciul de Securitate al Ucrainei, Direcția Principală de Informații și armata ucraineană își activează fiecare propriile unități de forțe speciale.
Unii oficiali americani au considerat inițial posibilitatea ca atacul cu drone de la Kremlin să fi fost efectuat de guvernul rus într-o operațiune de „steag fals” menită să ofere Moscovei un pretext pentru escaladarea conflictului.
Dar după atac, Statele Unite au interceptat comunicații în care oficiali ruși au fost auziți discutând incidentul și constatările anchetei preliminare a Moscovei asupra a ceea ce a avut loc. În acele discuții interne, oficialii ruși au părut surprinși de intruziunea dronei și au dat vina pe Ucraina. Oficialii americani au spus că aceste informații i-au ajutat să-i convingă că atacul nu a fost efectuat de ruși.