Un bărbat ucrainean a fost judecat în Franța, acuzat că a organizat furtul unui tablou de 1,5 milioane de euro (1,3 milioane de lire sterline) descoperit într-o casă din Kiev la un an după ce acesta a dispărut dintr-un muzeu din Nancy. Lucrarea lui Paul Signac, Le Port de La Rochelle, a dispărut de la Musée de Beaux-Arts din Nancy, nord-estul Franței, în 2018. Personalul muzeului a fost uimit să descopere un cadru gol pe perete, după ce trei persoane au scos pânza cu un tăietor de cutii, au rulat-o și au ieșit din muzeu cu ea ascunsă sub o haină de ploaie pe care o purta unul dintre ei, anunță The Guardian.
Pictura, care măsoară 46 cm * 55 cm, părea să fi dispărut fără urmă până un an mai târziu, când poliția de la Kiev a percheziționat casa unui suspect despre care se presupunea că avea legătură cu o crimă. În timp ce îi perchezitionau casa din capitala Ucrainei, suspectul nenumit le-a spus că un tablou valoros se afla într-un dulap și i-a sfătuit să-l manipuleze cu grijă.
Sub interogatoriu, el ar fi arătat cu degetul către un compatriot, Vadym Huzhva, în vârstă de 64 de ani, aflat la acea vreme într-o închisoare din Austria, după ce a fost condamnat pentru furtul unui tablou Renoir la Viena în noiembrie 2018. Huzhva a fost extrădat în Franța la eliberarea sa în iunie 2020.
Huzhva, un colecționar de artă, a negat orice legătură cu furtul și susține că a fost înșelat. Avocatul său, Samira Boudiba, a declarat pentru ziarul Le Parisien că acuzatul are „multe de spus” în fața instanței.
„Nu apare în filmul de supraveghere. Tot ce poți vedea sunt trei persoane care nu pot fi identificate. Tot ceea ce arată videoclipul este momentul în care pictura a fost furată, dar asta e tot”, a spus Boudiba. „Este acuzat pentru furtul unui tablou în Franța, ceea ce este ciudat. Fără să intre în conflictul ruso-ucrainean, el spune că este o conspirație.”
Huzhva este acuzat și de alte furturi, inclusiv dispariția unui Renoir dintr-o casă de licitații franceză din regiunea Parisului în 2017, furtul a două opere de artă dintr-o casă de licitații Versailles și un tablou din Béziers, sudul Franței, în 2018.
„Ceea ce ne-a surprins a fost cât de nesofisticat a fost furtul. A fost atât de simplu”, a spus François Pérain, procurorul din Nancy, când tabloul Signac a fost returnat la Nancy în urmă cu doi ani. „Ei purtau articole pentru cap, dar au acționat cu fețele descoperite, au intrat pe intrarea principală și au ieșit pe aceeași ușă.”
Pictat în 1915, Le Port de La Rochelle face parte dintr-o serie Signac realizată din porturile La Rochelle, Marsilia, Saint-Tropez și Rotterdam.
Procesul este de așteptat să dureze două zile.