Ucraina vrea să aducă Brazilia și India în spatele planului de pace al lui Zelensky

19 Iun 2023
Ucraina vrea să aducă Brazilia și India în spatele planului de pace al lui Zelensky

Într-un interviu rar, Andriy Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, a declarat pentru The Wall Street Journal că Ucraina nu își va compromite niciodată integritatea teritorială și că negocierile cu Rusia nu sunt posibile cât timp trupele Moscovei se află încă pe teritoriul ucrainean.Andriy Yermak amestecă diplomația publică și discuțiile cu oficialii occidentali pentru a spori sprijinul pentru Ucraina

Când Casa Albă vrea să vorbească cu Ucraina, îl sună pe Andriy Yermak.

Fostul avocat și producător de film, în vârstă de 51 de ani, este mâna dreaptă a președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky și are convorbiri regulate cu consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, responsabilul pentru război al administrației Biden.

Titlul oficial al lui Yermak este șef de personal, dar funcționează mai degrabă ca numărul 2 al președintelui. Adesea, purtând ținute militare verzi ca șeful său, lui Yermak i se încredințează locuri de muncă esențiale, de la stoarcerea mai multor livrări de arme din SUA și aliații săi până la supravegherea schimburi de prizonieri cu Moscova.

El a ajutat la mobilizarea Occidentului în spatele efortului de război al Ucrainei, vorbind cu oficiali și lansând activități de informare publică în presă.

Cel mai recent impuls al lui Yermak este de a câștiga țări precum Brazilia și India care păstrează legături amicale cu Rusia O parte a planului: atrageți celebrități din America Latină să viziteze Kievul, așa cum au făcut o mulțime de vedete occidentale de la începutul invaziei de anul trecut.

„Sunt împotriva diplomației oficiale. E moartă”, a spus Yermak într-un interviu rar luna trecută. „Este un timp nou. Avem nevoie de "soft power"Am nevoie de rezultate.”

Yermak este văzut în administrația prezidențială și în capitalele străine ca un micromanager care deține o putere uriașă, dar acționează în paralel cu Zelensky, liderul în vârstă de 45 de ani pe care îl cunoaște de mai bine de un deceniu.

Oriunde s-ar afla președintele, de la întâlniri internaționale la vizite la trupele din prima linie, șeful său de stat major este de obicei în apropiere. Yermak își minimizează rolul, spunând că treaba lui este să-l sprijine pe Zelensky și că este mândru că are încrederea președintelui.

„Cine îl jignește pe președinte, este inamicul meu personal”, a spus el.

Yermak l-a cunoscut pe Zelensky la începutul anilor 2010, când amândoi erau în show-business. Zelensky, un comedian și actor de televiziune, a fost producătorul de top la un canal TV ucrainean. Yermak a fost un avocat de divertisment care a lucrat pentru prima firmă de avocatură înregistrată din țară și a scris cel mai vechi contract de producător, în timp ce Ucraina ieșea din ruinele Uniunii Sovietice și învața capitalismul.

Au legat o prietenie. Când Zelensky a câștigat președinția în 2019, cu promisiunea de a lupta împotriva corupției și de a pune capăt unui război la nivel scăzut cu Rusia în estul Ucrainei, l-a numit pe Yermak consilier principal și l-a promovat șef de cabinet în februarie 2020.

Yermak l-a ajutat pe Zelensky să rezolve cererile președintelui de atunci Donald Trump de a deschide o investigație asupra fiului lui Joe Biden .

El a căutat să revizuiască birocrația greoaie a biroului prezidențial. Interviul nu a avut loc în mijlocul amenajarilor obișnuite ale clădirii administrației, ci într-o sală de ședințe cu separatoare de sticlă, ecrane TV și lumini de neon care arătau cuvintele ucrainene: „Timp. Acțiune. Tu." Când sunt citite împreună, sunetele formează propoziția: „E timpul să acționezi”.

Yermak a câștigat în curând capital în Occident când s-a coordonat cu oficiali, precum și cu persoane private și companii, inclusiv cu The Wall Street Journal, pentru a ajuta la evacuarea oamenilor din Afganistan cu avioanele ucrainene, în timp ce SUA și-au retras forțele armate și talibanii au preluat controlul .

În septembrie 2021, Zelensky a vizitat Casa Albă, însoțit de Yermak, unde s-a întâlnit cu președintele Biden și Sullivan. În aceeași călătorie, delegația ucraineană l-a vizitat pe regizorul filmului „Nașul”, Francis Ford Coppola, la crama lui din Napa Valley din California, unde au petrecut câteva ore ascultând muzică ucraineană și vorbind despre filme. (Yermak, un pasionat de film care a produs odată un film cu gangsteri, are o dragoste deosebită pentru filmele italiene – Fellini mai degrabă decât Visconti, a spus el.)

În Ucraina, Zelensky se străduia să-și îndeplinească promisiunile campaniei sale, iar Yermak devenea un paratrăsnet pentru critici pe măsură ce gradul de aprobare al președintelui a scăzut.

Pe măsură ce Rusia a adunat zeci de mii de trupe în jurul Ucrainei la sfârșitul anului 2021, Yermak a condus un efort de ultimă oră de a găsi un acord cu Rusia pentru a preveni o invazie. Criticii spun că guvernul Zelensky a privilegiat discuțiile de pace față de pregătirile pentru război, care s-au dovedit costisitoare în primele zile ale invaziei Rusiei.

Yermak a spus că a fost alegerea corectă să caute o ieșire pașnică, dar că Rusia a ales o cale diferită.

„Tot ceea ce nu au putut realiza prin presiune în timpul acestor multe ore de negocieri”, a spus el, „au încercat să realizeze prin mijloace militare în 24 februarie 2022”, ziua invaziei.

Pe 24 februarie, Zelenski și consilierii săi de top au rămas la Kiev chiar dacă tancurile rusești se apropiau de periferia capitalei.

Tot la administrația prezidențială din acea zi: actorul câștigător al Oscarului Sean Penn, care se afla la Kiev, făcând un documentar despre transformarea lui Zelensky din comedian în președinte. Yermak l-a invitat în complexul prezidențial, iar Penn și-a pus greutatea în spatele cauzei ucrainene și a lansat filmul, numit „Superputere”.

Cu trecutul lor în show-business, Yermak și Zelensky au constatat curând că pot ajunge direct la cetățenii din Occident, ale căror guverne turnau miliarde de dolari în Ucraina. Yermak a devenit directorul de ring pentru diplomația publică care valorifică romantismul luptei Ucrainei dintre David și Goliat și carisma lui Zelensky.

Actori de la Hollywood l-au vizitat pe Zelensky la Kiev. Trupa irlandeză de rock U2 a cântat într-o stație de metrou din Kiev. Actorul francez Alain Delon l-a intervievat pe președintele Ucrainei într-o apariție rară la televizor anul trecut. Coppola, într-un discurs de premiere în martie trecut, și-a amintit întâlnirea sa cu Zelensky și i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin să înceteze.

„Acest val de informații a fost eficient”, a spus Zelensky într-un interviu pentru Wall street Journal . „Și cu cât sunt mai mulți oameni care au mulți adepți, oameni care le urmăresc sau le citesc, cu atât este mai mare valul de informații, iar atenția acordată Ucrainei nu se pierde.”

Zelensky a apărut pe diferite forumuri prin link video, de la o ceremonie de începere la Universitatea Johns Hopkins până la festivalul de muzică Glastonbury din Anglia.

Apariția planificată a președintelui la Festivalul de Muzică de la Sanremo din Italia a provocat plângeri în rândul membrilor coaliției premierului Giulia Meloni, care au o istorie de simpatii pro-Moscova, și a fost înlocuită cu o scrisoare citită noaptea târziu de un prezentator.

Dar Yermak a spus că a fost un succes pentru Ucraina, deoarece Antytila, un grup rock ucrainean, a interpretat o melodie despre lupta armatei ucrainene pentru orașul Bakhmut. El a spus că Meloni, un susținător convins al Ucrainei, a complimentat ulterior piesa într-o întâlnire cu Zelensky.

În același timp, Yermak a continuat negocieri cu aliații pentru a-i câștiga și a coordona cu aceștia pentru ajutor militar de miliarde de dolari .

În primele săptămâni ale războiului, Yermak a trimis oficialilor străini fotografii cu cadavrele ucrainenilor pentru a demonstra de ce Kievul avea nevoie de arme mai puternice. Cei mai mulți dintre omologii săi au scris înapoi, a spus el, ceea ce a considerat ca un semn al angajamentului lor personal.

Yermak a spus că Sullivan îi oferă o explicație simplă atunci când administrația Biden nu este pregătită să furnizeze anumite arme pentru care Ucraina este disperată.

„Avem poziții diferite, dar suntem sinceri unul cu celălalt”, a spus Yermak. „A făcut mult pentru a sprijini. Dar cel mai important lucru, este foarte sincer.”

Oficialii americani au descris canalul de comunicare ca fiind deschis și eficient.

Acum, Yermak folosește aceeași abordare dublă pentru a încerca să deschidă relații cu țări cu care Ucraina nu a avut legături puternice în trecut.

Yermak spune că eforturile de dinaintea războiului de a încheia un acord cu Rusia au fost împiedicate de un acord din 2015, încheiat sub presiunea occidentală, care a predat Moscovei controlul asupra unor părți ale Ucrainei.

Unele guverne au cerut discuții de pace, dar Yermak spune că Ucraina nu are nevoie de un mediator, deoarece Putin nu dă semne că renunță la obiectivul său de a domina Ucraina. În schimb, Yermak vrea să aducă țări precum Brazilia și India în spatele planului de pace al lui Zelensky, care cere ca trupele ruse să părăsească tot teritoriul ucrainean. Yermak a vorbit cu consilieri guvernamentali de rang înalt din New Delhi și Brasília pentru a-i încuraja să participe la un summit pentru pace.

Dar Ucraina este în război, iar oamenii mor, iar deschiderea rapidă a Americii Latine va necesita mai mult decât finețe diplomatice și amestecarea documentelor oficiale, a spus el.

Yermak a derulat pe rețelele de socializare pentru a găsi alte ținte. Una dintre ele este cântăreața columbiană Maluma, care are 63 de milioane de urmăritori pe Instagram, o audiență potențială uriașă pentru mesajul Ucrainei.

„Nu o cunosc pe cântăreața asta. Nu este muzica mea”, a spus Yermak. „Dar avem nevoie de ea.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră