Ucraina: „Vom arunca în aer podul Crimeei până în iunie”

03 Apr 2024
Ucraina: „Vom arunca în aer podul Crimeei până în iunie”

O sursă din serviciile de informații militare ucrainene a declarat pentru The Guardian că „în prima jumătate a anului 2024 va fi efectuată a treia încercare de aruncare în aer a podului Kerci ”, care leagă Crimeea de Rusia. „Distrugerea sa este inevitabilă”, a spus sursa.

Au devenit o priveliște familiară pe cerul de deasupra unor părți ale Rusiei: drone inamice cu rază lungă de acțiune, bâzâind drumul spre o altă țintă. În cel mai mare atac ucrainean în interiorul teritoriului rus de la invazia pe scară largă a lui Vladimir Putin în urmă cu doi ani, Ucraina a efectuat în ultimele săptămâni o serie de atacuri asupra rafinăriilor și porturilor de petrol rusești. Marți, a lovit o rafinărie și o fabrică de drone din regiunea industrială Tatarstan - la mai mult de 1000 km de graniță.

Agenția de spionaj ucraineană din spatele acestor lovituri cu drone are ochii pe o altă țintă: podul Kerci, lung de 12 mile, care leagă Crimeea ocupată de Rusia. Înalți oficiali ai serviciului de informații militar al Ucrainei HUR indică că plănuiește o a treia încercare asupra podului, după două încercări anterioare de a-l arunca în aer, susținând că distrugerea acestuia este „inevitabilă”.

Pentru Putin, podul este un simbol a ceea ce el vede ca fiind una dintre cele mai mari realizări politice ale sale: „întoarcerea” peninsulei în Rusia în 2014, folosind trupele ruse sub acoperire și un referendum fals.

Pentru Kiev, podul este la fel de un simbol urât al anexării ilegale a Kremlinului. Distrugerea acestuia ar întări campania Ucrainei de eliberare a Crimeei și de a ridica moralul pe și în afara câmpului de luptă, unde forțele Kievului sunt treptat respinse înapoi.

Cum s-ar desfășura orice atac ucrainean nu este clar și există îndoieli serioase cu privire la capacitatea HUR de a realiza o operațiune specială împotriva unei ținte atât de bine apărate și evidente. Rusia a luat măsuri ample pentru a proteja podul, întărind apărarea antiaeriană și desfășurând o „barjă țintă” ca momeală pentru rachetele ghidate care sosesc.

HUR crede că poate dezactiva podul în curând. „O vom face în prima jumătate a anului 2024”, a spus un oficial pentru The Guardian, adăugând că Kyrylo Budanov, șeful direcției principale de informații, are deja „majoritatea mijloacelor pentru a îndeplini acest obiectiv”. El urma un plan aprobat de președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, de a „minimiza” prezența navală a Rusiei în Marea Neagră.

În ultimele cinci luni, Ucraina a scufundat șapte nave de debarcare și nave mari aparținând flotei Moscovei de la Marea Neagră. Cea mai recenta, Serghei Kotov, s-a răsturnat la începutul acestei luni, după un raid pe timp de noapte care a implicat 10 drone amfibie ucrainene Magura V5 pline cu explozibili, în timp ce se afla în patrulare la sud de podul Kerci. Oficialii HUR au indicat că aceasta a fost o „operațiune de modelare” înaintea unui alt atac.

Podul a fost lovit și reparat de două ori înainte. Un raid de la 3 dimineața efectuat de dronele maritime ucrainene în iulie anul trecut a provocat pagube mari secțiunii de drum, care se desfășoară paralel cu o secțiune de cale ferată separată folosită de armata Rusiei pentru a muta tancuri și provizii. În octombrie 2022, o explozie, a spus Rusia, de la o bombă introdusă de contrabandă într-un camion, a făcut ca mai multe portiuni de drum să cadă în apă.

Dacă podul ar fi compromis permanent, Moscova ar fi nevoită să transporte provizii militare pe drumuri prin sudul Ucrainei ocupate. Ruta ar urma să treacă prin provinciile Herson și Zaporojie, pe care Rusia le-a capturat parțial în primăvara anului 2022. Oficialii ucraineni cred că acest lucru ar afecta semnificativ capacitatea Kremlinului de a efectua ofensive într-un moment în care forțele sale terestre avansează.

Oficialii au indicat că armele occidentale ar permite Ucrainei să distrugă podul mai repede, iar Zelensky a cerut în mod repetat Berlinului sistemul său de rachete Taurus cu rază lungă de acțiune. Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a refuzat până acum, argumentând că acest lucru ar echivala cu țara sa asumarea unui rol direct în războiul cu Rusia și o escaladare periculoasă.

La începutul acestei luni, canalele ruse pro-Kremlin au lansat un apel telefonic interceptat în care oficiali militari germani de rang înalt au discutat despre capacitățile Taurului. Experții au estimat că 10 până la 20 de rachete ar fi probabil suficiente pentru a distruge podul.

Adjunctul lui Budanov, general-major Vadym Skybytskyi, a spus că crede că politicienii europeni au greșit când se tem de escaladare. „Ce înseamnă escaladarea pentru noi? Am avut doi ani de război. Este o procedură de zi cu zi”, a spus el. „Rusia ne bombardează teritoriul. Afectează centralele electrice și infrastructura civilă.”

El a spus că victoria este în prezent imposibilă pe câmpul de luptă, având în vedere superioritatea militară a Rusiei și lipsa pe partea ucraineană de obuze de artilerie și avioane de luptă și a sugerat că Kievul nu are „o altă opțiune” decât să ducă lupta către ținte aflate în spatele liniilor inamice, inclusiv infrastructură, centre de comandă și control și locuri de producție industrială care fabricau „arme și muniții”. Kievul a folosit o procedură standard NATO, cunoscută sub numele de centru de greutate sau Cog, a adăugat el – un model în care pot fi obținute rezultate uriașe prin selectarea și apoi eliminarea câtorva ținte de mare valoare alese cu grijă.

În ultimele luni, HUR a căutat să elimine capacitatea Rusiei de rafinare. Dronele sale cu rază lungă de acțiune au lovit terminalele petroliere rusești din orașul natal al lui Putin, Sankt Petersburg , la mai mult de 1.000 km (621 mile) de granița cu Ucraina. Au avut loc atacuri în regiunea Oryol, o explozie asupra unui tren în orașul Nizhny Tagil din Urali și o lovitură în portul baltic Ust-Luga . Rafinaria de petrol Tuapse de la Marea Neagra a luat foc si ea. Vineri, Financial Times a raportat că Washingtonul a îndemnat Kievul să oprească atacurile cu dronele asupra infrastructurii energetice rusești de teama că va crește prețul petrolului la nivel mondial.

În timpul alegerilor din Rusia de săptămâna trecută, au avut loc explozii la instalațiile de combustibil din regiunile Oryol și Nijni Novgorod și în regiunea de graniță Belgorod, unde luptători ruși pro-ucraineni care foloseau vehicule blindate au efectuat mai multe incursiuni separate la frontieră. O dronă a fost doborâtă lângă Moscova, a declarat primarul acesteia, Serghei Sobyanin.

Ucraina plănuia să lovească mai multe ținte rusești, a susținut Skybytskyi, cu agenți sub acoperire jucând un rol. Unii erau „ruși cu rădăcini ucrainene”; alții erau ruși neideologici recrutați în schimbul plăților. „Banda” era atât de mare încât HUR a putut alege candidații pentru operațiuni de sabotaj, a spus el.

Dar propriile agenții de spionaj ale Rusiei s-au întors acum după o perioadă pe picior din spate, a adăugat generalul. Ei și-au adaptat tehnicile, a sugerat el. După invazia pe scară largă a lui Putin, guvernele occidentale, inclusiv Marea Britanie, au expulzat un număr mare de ofițeri de informații ruși de carieră staționați în străinătate sub acoperire diplomatică.

Luna trecută a existat o dovadă aparentă a încrederii reînnoite a Kremlinului, când un pilot rus care a dezertat în Ucraina a fost găsit ucis într-o stațiune spaniolă de pe litoral. Generalul de brigadă Dmytro Timkov, principalul oficial de securitate al HUR, a declarat că Maksim Kuzminov a fost avertizat să nu părăsească Ucraina pentru UE. El a ignorat sfaturile, a spus Timkov.

Timkov a comparat Ucraina cu un pacient cu suport de viață, care avea nevoie disperată de asistență suplimentară. „Suntem atașați de o perfuzie. Avem suficiente medicamente pentru a rămâne în viață. Dar dacă Occidentul vrea să câștigăm, avem nevoie de tratament complet”, a spus el. „În caz contrar, cădem”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră