Ucraina acuză Rusia că a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Dnipro: "Un avertisment foarte puternic din punct de vedere simbolic"

21 Noi 2024
Ucraina acuză Rusia că a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Dnipro: "Un avertisment  foarte puternic din punct de vedere simbolic"

Aceasta ar fi prima dată când aceste arme ar fi folosite cu un focos convențional în luptă, deoarece au fost dezvoltate pentru descurajare nucleară în timpul Războiului Rece. Kremlinul a spus că nu va comenta, scrie Le Figaro

Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) în Ucraina în această dimineață între orele 5:00 și 7:00, au declarat Forțele Aeriene Ucrainene joi, 21 noiembrie, pe canalul de Telegram. Este „evident” că arma folosită nu avea încărcătură nucleară, a declarat pentru AFP o sursă militară ucraineană.

Racheta intercontinentală a fost „lansată din regiunea Astrakhan” , precizează comunicatul de presă ucrainean, în apropiere de Marea Caspică și la mai puțin de 1000 de kilometri de țintă. Kremlinul a reacționat în această dimineață declarând că nu comentează aceste „acuzații” . 

„Nu am nimic de spus pe această temă”, a răspuns purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov. 

Niciodată o rachetă intercontinentală, o armă dezvoltată în timpul Războiului Rece pentru descurajare nucleară, nu a fost folosită niciodată pe câmpul de luptă, de Rusia sau de altă țară dintre pumnii cei cu acest tip de vector. Dacă Rusia a folosit rachete hipersonice Kinjal de la începutul invaziei sale asupra Ucrainei în martie 2022 -134 tocmai conform Ministerului ucrainean al Apărării - ar trece prin urmare un nou prag în escaladare dacă această lovitură s-ar dovedi.

„Foarte puternic din punct de vedere simbolic”

„Este mai mult un avertisment decât orice altceva ”, comentează o sursă militară franceză pentru Le Figaro, pe baza informațiilor open source. „Dacă este adevărat, este grav. Acest lucru le-ar permite rușilor să-și sublinieze atât determinarea, cât și credibilitatea lor (operațională, tehnică și politică - cele trei ingrediente ale descurajării nucleare)”, precizează un alt ofițer superior. 

„Dacă se confirmă, este simbolic foarte puternic. Nemaivăzut până acum ”, comentează un cunoscător al dosarului. 

Aceste rachete, care au o rază de acțiune de peste 5.500 km, conform clasificării internaționale, și ating viteze amețitoare - până la mai mult de Mach 20 - pot transporta un focos convențional și nuclear. Rachetele intercontinentale, trase pe uscat din silozuri sau platforme mobile, sunt de fapt una dintre principalele componente ale descurajării nucleare rusești, cu rachete balistice trase de submarine cu rachete balistice și cu arme dislocate de bombardiere strategice.

Rs-26 Rubezh?

Pe rețelele de socializare, miercuri dimineață a apărut un videoclip cu un atac în orașul Nipro, de-a lungul Niprului. Pare în concordanță cu tragerea unei rachete intercontinentale. Putem vedea clar care ar putea fi intrarea în atmosfera a multiplelor focoase posedate de aceste așa-numite rachete „MIRV” (pentru expresia engleză „MIRV” însemnând „Multiple Independently Targeted Reentry Vehicle” ). 

„Distanța foarte scurtă” a loviturii – având în vedere raza de acțiune foarte mare a ICBM-urilor proiectate să parcurgă câteva mii de kilometri – este „compatibilă cu un ICBM lansat pe o traiectorie înaltă, spre vest datorită rotației Pământului în timpul zborului”, a comentat cercetătorul Étienne Marcuz, specialist în probleme militare, pe X. Mai puțin de 1000 km i-au lăsat inițial pe unii experți sceptici.

„Lansarea a avut loc probabil la poligonul de testare Kapustin Yar” din regiunea Astrakhan, a spus Étienne Marcuz. Distanța până la orașul Dnipro este de 800 km.

Modelul ICBM, însă, nu a fost specificat. Mass-media ucraineană Ukrayinska Pravda a scris însă în paginile sale, citând surse anonime, că ar fi un Rubezh de 26 Rs. Acest model a fost testat pentru prima dată în Rusia în 2011 și de mai multe ori de atunci, dar nu a intrat niciodată în funcțiune. În 2018, dezvoltarea sa a fost chiar înghețată oficial până cel puțin în 2027. 

„Nu putem exclude faptul că RS-26 a fost scos din „retragere” pentru o lovitură. Aceasta înseamnă că Rusia a avut un număr de aceste rachete în stoc timp de aproape zece ani. Nu imposibil, ci mai degrabă improbabil , a comentat despre X un alt cercetător specializat în probleme nucleare, Pavel Podvig, cu sediul la Geneva. 

Dar nu trebuie să fie RS-26. Majoritatea ICBM-urilor au raza minimă de acțiune și se pare că 800 km sunt posibile pentru ICBM-urile rusești moderne. Unele ICBM Topol-M și Yars sunt mobile rutiere, așa că este posibilă o lansare de la Kapustin Yar.” Etienne Marcuz este, de asemenea, sceptic cu privire la ipoteza unei rachete Rs-26: „Mă îndoiesc puternic că este vorba de racheta balistică intercontinentală Rubezh, a cărei dezvoltare a rămas în așteptare de ani de zile”. 

Avertismente de la Moscova

Rusia și-a sporit avertismentele împotriva Ucrainei și Occidentului în ultimele zile, ca răspuns la unda verde dată Kievului de catre Statele Unite pentru a lovi teritoriul rus cu rachetele balistice ATACMS livrate acestuia. Britanicii au urmat miercuri cu rachete Storm Shadow. Ucrainenii ceruseră de multă vreme autorizația de a folosi aceste arme, dar Occidentul se temea de reacția Moscovei, care prezenta utilizarea lor pe pământul rus ca o linie roșie.

Rusia a emis din nou avertismente nucleare în ultimele zile, acuzând Occidentul că „dorește escaladarea” . Conform noii sale doctrine privind folosirea armelor nucleare, prezentată în septembrie dar oficializată marți prin semnarea unui decret, Rusia le poate folosi acum în cazul unui atac „masiv” al unei țări non-nucleare, dar susținută de o putere nucleară, o referire clară la Ucraina și Statele Unite.

Această schimbare „exclude de facto posibilitatea de a învinge forțele armate ruse pe câmpul de luptă ”, a subliniat miercuri șeful serviciilor de informații externe ruse, Serghei Naryshkin, sugerând că Rusia va recurge la bomba atomică în cazul unui risc de înfrângere. Washington, Paris, Londra și Uniunea Europeană au denunțat o atitudine „iresponsabilă”, în timp ce Kievul și-a îndemnat aliații „să nu cedeze fricii”.

Armata rusă a tras și alte câteva rachete, au informat Forțele Aeriene Ucrainene miercuri, invocând o rachetă hipersonică Kinjal trasă dintr-un avion de luptă MiG-31K și șapte rachete de croazieră trase de bombardierele Tupolev 95MS, dintre care șase au fost doborâte de apărarea aeriană. „Celelalte rachete nu au avut consecințe semnificative”, indică comunicatul de presă, care precizează că nu deține informații în acest stadiu cu privire la posibilele victime ale raidului.

Guvernatorul regional Serguii Lyssak a declarat, la rândul său, că două persoane au fost rănite în urma loviturilor de la Dnipro, fără a preciza tipul de arme folosite. Alte cincisprezece persoane au fost rănite într-un alt atac în Kryvyi Rig, un oraș situat la aproximativ 100 de kilometri sud-vest de Dnipro, a mai spus el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră