Ucraina susține că restricțiile celor 5 țări europene asupra cerealelor lucrează în favoarea lui Vladimir Putin

31 Mai 2023
Ucraina susține că restricțiile celor 5 țări europene asupra cerealelor lucrează în favoarea lui Vladimir Putin

Ucraina a declarat miercuri că regretă restricțiile impuse de cinci țări UE între care si România asupra exporturilor sale de cereale restricții despre care spune că joacă în favoarea efortului de război al Rusiei si pe care Comisia Europeană are în vedere să le extindă, scrie Le Soir.

Aceste restricții au fost impuse de cinci state est-europene  (Polonia, Ungaria, România, Slovacia, Bulgaria), inclusiv unul dintre principalii susținători ai Kievului, Polonia, pentru a proteja fermierii locali de afluxul de cereale din Ucraina, care a diminuat costurile.

„Păstrarea restricțiilor echivalează cu a-i oferi lui lui Putin arme suplimentare împotriva unității Europei”, a declarat Ministerul Agriculturii din Ucraina pe Twitter. „Actualele restricții trebuie ridicate”, a pledat el.

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a considerat marți că este necesară prelungirea „cel puțin” până la sfârșitul lunii octombrie a restricțiilor la cerealele din Ucraina.

În timp ce ridicarea taxelor vamale în mai 2022 a stimulat afluxul de produse agricole ucrainene în Uniunea Europeană, cele cinci țări au interzis unilateral importul acestora la mijlocul lunii aprilie.

Comisia Europeană a încheiat un acord cu aceste state la sfârșitul lunii aprilie, care prevedea că acestea nu vor împiedica tranzitul acestor produse către alte țări.

Restricțiile sunt contestate de 12 state UE, printre care Franța și Germania, care și-au exprimat „îngrijorările serioase” cu privire la acest „tratament diferențial în cadrul pieței interne” la mijlocul lunii mai.

Alte stiri din Externe

Ultima oră