Ucraina spune că a primit doar 10% din armele pe care le-a cerut

15 Iun 2022
Ucraina spune că a primit doar 10% din armele pe care le-a cerut

Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei spune că țara sa a primit doar 10% din armele pe care le-a cerut de la aliații occidentali și avertizează că, dacă aceste țări nu își intensifică sprijinul, războiul împotriva Rusiei va fi pierdut, scrie The Guardian

În declarațiile televizate de marți, Hanna Malyar a repetat o cerere făcută în mod regulat de președintele Ucrainei Volodimir Zelensky pentru ca SUA, Regatul Unit, europeni și alți aliați globali să trimită mai mult ajutor militar, relatează AFP:

Din câte am spus că avem nevoie, am primit aproximativ 10%. Oricât de mult ar încerca Ucraina, oricât de profesionistă ar fi armata noastră, fără ajutorul partenerilor occidentali nu vom putea câștiga acest război.

Malyar a spus că trebuie să existe „un interval de timp clar” pentru astfel de livrări, deoarece la fiecare întârziere mai mult teritoriu riscă să cadă în mâinile Rusiei:

Trebuie să știm termene clare pentru că în fiecare zi există o întârziere, vorbim despre viețile soldaților și civililor ucraineni.

Nu putem aștepta foarte mult pentru că situația este foarte complicată.

Zelensky a numit progresele Rusiei în regiunea Donbas „terifiante” și se teme că forțele sale sunt gata să cucerească întreaga regiune Luhansk.

Anterior, el a făcut din nou apel pentru arme grele din vest, criticând „comportamentul reținut” al unor lideri europeni despre care a spus că „au încetinit foarte mult aprovizionarea cu arme”.

Sunt recunoscător pentru ceea ce urmează, dar trebuie să vină mai repede. [Rusia are] de sute de ori mai multe echipamente și arme.

Dacă nu va exista o accelerare a livrărilor de arme, va exista o stagnare... oamenii vor continua să moară. Dacă ni se dau arme, vom merge înainte.

A spus Zelensky vorbind cu jurnaliştii danezi în timpul unui briefing online

Alte stiri din Externe

Ultima oră