"Ucraina și Occidentul trebuie să recâștige controlul asupra Crimeei", spune Generalul american Ben Hodges

25 Apr 2023
"Ucraina și Occidentul trebuie să recâștige controlul asupra Crimeei", spune Generalul american Ben Hodges

Generalul american Ben Hodges a explicat într-un interiu pentru Newsweek Cum poate Ucraina să recupereze Crimeea

„A început cu Crimeea, se va sfârși cu Crimeea”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelensky în 2022, când discuta despre rezistența în curs a țării sale la ultimul război de cucerire al Rusiei.

Recuperarea peninsulei — ocupată de forțele Moscovei asistate de colaboratori locali din 2014 — este poate cel mai ambițios obiectiv de război al Kievului. Ieșită în Marea Neagră și învecinată cu o parte a Mării Azov, Crimeea este o piesă vitală a puzzle-ului strategic regional și cheie în protejarea rutelor sale comerciale profitabile.

Dar Ucraina va trebui să lupte din greu pentru un astfel de premiu. Forțele ruse pregătesc peninsula și abordările sale din sudul Ucrainei pentru o contraofensivă. Provocările geografice unice ale Crimeei prezintă multe pericole pentru atacatori, iar importanța sa politică pentru președintele Vladimir Putin înseamnă că trupele ruse de acolo – și localnicii care le sustin – vor da dovadă de o apărare hotărâtă.

Într-un interviu acordat Newsweek, generalul-locotenent în retragere Ben Hodges — care anterior a servit ca general comandant al armatei americane în Europa — a prezentat trei faze prin care trupele Kievului pot fi capabile să cucerească Crimeea, începând cu mult așteptata contraofensivă de primăvară a Ucrainei .

„Există o varietate de moduri în care ucrainenii se gândesc la asta”, a explicat Hodges. „Evident, ei cunosc geografia, cunosc istoria, vremea, știu ce au rușii acolo. Îmi imaginez că au o informație aproape perfectă despre ceea ce se întâmplă în Crimeea. Și cu siguranță sper că noi ajutăm – SUA și Marea Britanie”.

Un premiu valoros

Ucraina a fost devastată de 14 luni de război. Economia sa s-a micșorat cu o treime anul trecut, iar invazia Rusiei a consumat forța de muncă în timp ce a sufocat exporturile vitale agricole și industriale pe mare, care au fost în mod tradițional esențiale pentru prosperitatea sa.

Kievul nu va putea asigura securitatea transportului comercial în Marea Neagră decât dacă va elibera peninsula, a spus Hodges.

„Dacă rușii continuă să controleze Crimeea, fie pentru că i-au învins pe ucraineni, fie din cauza unor reglementări de pace, Ucraina nu va putea niciodată să-și reconstruiască economia, deoarece Crimeea blochează accesul în și din Marea Azov”, a spus el.

Chiar și marile porturi Odesa și Mykolaiv - ambele fiind ferm sub controlul ucrainean - vor fi în continuare amenințate de Crimeea, a spus Hodges.

„Dacă poți să dai înapoi și să nu te concentrezi pe Crimeea, dar să te uiți la Marea Neagră, este dureros de evident cum ar putea Rusia să blocheze, oricând ar vrea, navele care intră și ies din orice port ucrainean de orice tip" a spus el

„Aceasta este o parte importantă a acestui lucru, nu doar pentru că dorim ca Ucraina să aibă o economie, ci și pentru Uniunea Europeană și pentru Europa”, a spus Hodges. „Dacă Ucraina nu este capabilă să-și reconstruiască economia, atunci ai milioane de refugiați ucraineni care încă rămân în toată Europa... Aceasta este o problemă reală pentru toată Europa dacă Ucraina nu își poate reconstrui economia.”

Crimeea deținută de Rusia, a spus Hodges, este „un pumnal îndreptat spre burta Ucrainei”.

Ce poate face Kievul pentru a ameliora amenințarea rusă din Crimeea?

Izolare

„Mai întâi izolați peninsula”, a spus Hodges. „Când te uiți la hartă, începe să arate din ce în ce mai mult ca o capcană, sau poate un drum fara ieșire pentru ruși. Și o poți izola tăind mai întâi podul de uscat”.

Podul de uscat – care trece de la granița de sud-vest a Rusiei la vest de Rostov-pe-Don, prin Donețk, Mariupol, Berdyansk, Melitopol și până la râul Nipru – este cea mai mare realizare a Moscovei de la mai bine de un an de război.

Coridorul permite Rusiei să aprovizioneze mai bine Peninsula Crimeea, care până în februarie 2022 se baza pe podul strâmtorii Kerci, plus transport maritim.

O lovitură ucraineană la sud de Zaporizhzhia și la est de Herson ar pune în pericol acest coridor vital.

„Nu știu asta, dar cred că acesta este unul dintre obiectivele principale ale acestei ofensive ucrainene care urmează”, a spus Hodges. "Rupe acel pod de pământ și, odată ce ai făcut asta, începe faza a doua."

Bombardare
Dacă forțele ucrainene pot ajunge la ușa Crimeei, multe dintre cele mai sensibile ținte militare și de infrastructură ale peninsulei vor fi în raza de acțiune.

Trupele ucrainene s-au dovedit abile în utilizarea munițiilor occidentale cu rază lungă de acțiune, precum și a tehnologiei indigene, pentru a viza posturile de comandă rusești, concentrările de trupe și centrele de aprovizionare. Crimeea oferă o multitudine de ținte, inclusiv baza navală Sevastopol și baza aeriană Saky, ambele fiind deja atacate.

„Începi să lovești ținte pentru a face peninsula insustenabilă pentru forțele ruse”, a spus Hodges despre o a doua fază a atacului. „Loviți Sevastopolul și flota Mării Negre trebuie să plece, ei nu pot sta acolo în timp ce arme de precizie plouă pe nave sau facilități portuare, combustibil, muniție etc. Același lucru cu baza aeriană din Saky”.

Generalul Christopher Cavoli – actualul comandant al forțelor americane din Europa – a spus că „precizia poate învinge masa” dacă i se acordă suficient timp.

Hodges a spus că această abordare ar putea fi potrivită în Crimeea, unde Moscova a desfășurat o putere semnificativă de teamă de operațiunile ucrainene.

„Cu o armată care depinde de infanterie de masă, trebuie să aibă cartier general și artilerie”, a spus el. „Și așa, cu precizie, începi să distrugi cartierul general, începi să distrugi depozitele de muniție de artilerie și elimini nodurile de transport.”

„Cred că asta ar fi faza a doua, urmărind astfel de ținte pentru a face imposibil ca Rusia să rămână și să lupte eficient în Crimeea”.

Mai multe arme occidentale pot oferi Ucrainei avantajul de care are nevoie pentru a face acest lucru, a spus Hodges. Kievul are deja sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate fabricate în SUA, înarmate cu muniții cu sisteme de lansare multiplă cu ghidare, care au o rază de acțiune de 56 de mile. Dar, în ciuda solicitărilor repetate din partea Ucrainei, Washingtonul a refuzat să furnizeze muniția HIMARS cu cea mai mare rază de acțiune; Sistemul de rachete tactice ale armatei MGM-140 care are o rază de acțiune de 190 de mile.

„Dacă ucrainenii ar fi avut ATACMS, de exemplu, flota Mării Negre ar fi trebuit deja să părăsească Sevastopolul, ar fi ajuns deja în acel loc”, a spus Hodges. — Același lucru cu baza lor aeriană de la Saky și cu câteva dintre aceste alte ținte.

ATACMS, dronele Grey Eagle și alte sisteme cu rază lungă de acțiune „ar face o diferență atât de mare”, a spus Hodges.

„Cred că acest lucru se întoarce la modul în care administrația, guvernele german, britanic și francez nu s-au angajat pe deplin ca Ucraina să câștige”, a adăugat el. „Ei sunt îngrijorați, cred în mod inutil, că acest lucru ar putea duce într-un fel la escaladarea nucleară. Sau poate că ar putea duce la prăbușirea Federației Ruse și chinezii nu vor asta. Sau poate europenii nu. Dar Concluzia este că nu sunt dispuși să spună că vrem ca Ucraina să câștige”.

Eliberare
Lupta în peninsulă – în locuri mlăștinoase și în altele munte – ar fi dificilă. De asemenea, trupele ucrainene ar trebui să se confrunte cu sute de mii de rezidenți născuți în Rusia, sau cel puțin cu cei care nu au fugit deja.

În 2014, populația de origine ucraineană din Crimeea era mai pro-rusă decât restul țării, după cum arată rezultatele alegerilor și referendumurilor. Când trupele ruse au ocupat peninsula, se crede că mii de soldați și oficiali ucraineni au dezertat.

Cu aproape un deceniu de integrare cu Rusia și condiționări ideologice neîncetate, trupele ucrainene în avans ar putea fi nevoite să se ocupe de localnici ostili.

„Trebuie să intri acolo, să-l cureți și să-l ocupi”, a spus Hodges. "Cum se întâmplă asta, nu sunt încă foarte sigur. Nu va fi o sarcină ușoară, asta este sigur. Dar cred că ucrainenii se vor fi gândit cum fac asta".

Kievul va trebui să ia o decizie cu privire la ce să facă cu podul strâmtoarea Kerci, care a fost vizat de ucraineni anul trecut.

— Nu vor lăsa podul ăla, sugeră Hodges. „Cred că îl vor lăsa așa, astfel încât oamenii să poată pleca, așa că au literalmente o punte pentru a ieși de acolo dacă văd ce se întâmplă și nu vor să rămână sub controlul Ucrainei”.

„Cred că la un moment dat ucrainenii îl vor ataca, dar cred că în termen scurt, cred că probabil că îl vor lăsa, cu excepția cazului în care rușii îl vor folosi într-un mod semnificativ după ce podul de uscat a fost tăiat. Dacă ei acumulează mult mai multe capacități peste Podul Kerci, atunci s-ar putea decide să-l dea jos.”

Hodges a sugerat că pierderea Crimeei ar putea grăbi sfârşitul războiului mai larg, care a avut loc la intensităţi diferite de mai bine de nouă ani.

„Cred că, odată ce Crimeea va fi eliberată, va exista mult mai puțin entuziasm în Kremlin pentru a se ține de aceste părți cu adevărat sărace distruse din estul Ucrainei”, a spus el. „Ceea ce contează cu adevărat pentru ei la Donbas a fost să aibă podul terestru spre Crimeea”.

„Nu cred că le pasă, sincer, foarte mult de aceste sate mici din Donețk și Lugansk, chiar dacă acolo au pierdut mii de soldați”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră