Ucraina și-a epuizat toate armele de fabricație rusă și sovietică și acum depinde exclusiv de armele furnizate de aliații străini, inclusiv artileria occidentală, potrivit mai multor surse militare americane citate de LePoint
De îndată ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, occidentalii s-au mobilizat pentru a sprijini Kievul, care a cerut arme și muniții, evitând în același timp cu orice preț să întreprindă orice acțiune care ar putea fi văzută ca o provocare de către Rusia.- de teama că conflictul se va extinde dincolo de frontierele Ucrainei.
Prin urmare, au apelat la țările din fostul bloc sovietic, care încă mai aveau muniție standard sovietică, pentru a le înlocui pe cele pe care forțele ucrainene le foloseau pentru a lupta cu armata rusă.
Dar chiar și aceste stocuri s-au epuizat, iar arsenalul de fabricație rusească al Europei „a dispărut de pe fața planetei”, a declarat un oficial militar pentru AFP.
Acesta este motivul pentru care Statele Unite și ceilalți aliați NATO au decis să ignore riscurile de răspândire a conflictului sau scurgerile tehnologice. Washingtonul a început să predea Ucrainei echipamente grele precum obuzierele Obuzier la început, apoi echipamente avansate precum lansatoarele de rachete Himars, piese de artilerie de înaltă precizie cu o rază de acțiune mai mare decât cele ale armatei ruse.
"Flux continuu"
Aliații încearcă să-și coordoneze asistența militară la Kiev, și să o sincronizeze astfel încât forțele ucrainene să primească un „flux continuu de muniție”, dar și de piese de schimb și armament ușor, a spus un alt militar oficial american.
Acesta este obiectivul declarat al Grupului de Contact pentru Ucraina creat de ministrul american al apărării Lloyd Austin, a cărui primă întâlnire a avut loc în aprilie în prezența a aproximativ patruzeci de țări la Ramstein, Germania.
După o a doua întâlnire virtuală în mai, aliații Ucrainei urmează să se întâlnească pe 15 iunie la Bruxelles.
Și dacă armamentul occidental pare să se incetinească în Ucraina, este pentru că aliații vor să se asigure că Kievul este capabil să absoarbă în siguranță și să limiteze riscul de bombardare a stocurilor de muniție.
Statele Unite își trimit, așadar, asistența militară în rate, dintre care cea mai recentă, de 700 de milioane, anunțată la 1 iunie, a inclus patru sisteme de artilerie Himars, dar și 1.000 de rachete antitanc Javelin suplimentare și patru elicoptere Mi-17. , 15.000. obuze destinate obuzelor, 15 vehicule blindate ușoare și alte muniții de diferite calibre.
„Încercăm să menținem un flux constant”, a spus al doilea oficial militar.
Întrebat despre numărul scăzut de Himar, pe măsură ce ucrainenii par să se lupte în Donbass, șeful de stat major al SUA, generalul Mark Milley, a spus miercuri că Washingtonul dorește să se asigure că soldații ucraineni îi au sub control înainte de a trece mai departe.
Himars este un sistem „sofisticat”, iar „trebuie să-i certifici pe acești băieți, să te asiguri că știu să folosească corect aceste sisteme”, a spus americanul cu cel mai înalt rang.
Este necesar să se pregătească operatorii, dar și militarii care se ocupă de întreținere, precum și ofițerii și subofițerii pentru ca aceștia să fie dislocați acolo unde este necesar, când este necesar, a explicat el.
Pentru Washington, acest prim transport este înainte de toate un balon de probă pentru a se asigura că tehnologia Himar nu va cădea în mâinile inamicului și că ucrainenii folosesc cu înțelepciune acest echipament scump și sensibil. Dar asta nu împiedică Pentagonul să pregătească următoarea tranșă de ajutor militar.
Himar-uri suplimentare și muniția lor sunt deja prepoziționate în Germania și vor fi trimise în Ucraina dacă experiența cu primele patru exemplare se va dovedi pozitivă, potrivit unei alte surse militare americane.
Pe de altă parte, Washingtonul a exclus acordarea de drone de luptă la Kiev cu rază lungă de acțiune precum „Vulturul Cenușiu”, a cărui rază de acțiune ajunge la 300 km, suficient pentru a lovi un mare oraș rusesc, potrivit acestei surse.