În ciuda livrărilor de sisteme antirachetă, țara rămâne expusă și necesită capacitatea de a efectua lovituri în Rusia pentru a preveni bombardamentele, scrie Le Figaro
De câteva săptămâni, Ucraina se confruntă cu bombardamente masive care nu crutează niciun teritoriu ucrainean. În Harkov, atacurile aeriene își mențin ritmul susținut; la Poltava, în centrul Ucrainei, 55 de civili și-au pierdut viața, alți 300 au fost răniți pe 3 septembrie; la începutul verii, pe 8 iulie, Rusia a bombardat un spital de copii. De fiecare dată, sistemul de apărare antiaeriană face posibilă interceptarea majorității rachetelor. De fiecare dată, sistemul aerian nu a reușit să prevină dezastrul.
„Rusia continuă să ducă un război laș împotriva civililor, care constituie crime de război”, a scris președintele Volodymyr Zelensky pe X a doua zi după cea mai mare campanie de bombardament rusă , pe 26 august, mobilizând un total de 236 de rachete și drone. Joi, cu ocazia celei de-a IV-a Platforme a Crimeei, în prezența secretarului de stat american Anthony Blinken, Volodymyr Zelensky și-a reiterat cererea: autorizarea de a folosi arme occidentale pentru a lovi bazele rusești și a preveni bombardamentele în Ucraina. Marți, președintele american Joe Biden a anunțat că astfel de lovituri „nu sunt excluse”.
„ Interceptarea săgeților este un lucru, dar trebuie să-i ucidem pe arcași”, insistă deputatul de opoziție Andreii Osadchuk. Singura soluție pentru a proteja în mod durabil ucrainenii este atacarea bazelor aeriene și distrugerea lansatoarelor de rachete de pe teritoriul Rusiei ”, adaugă el. Pentru Oleksandr Musiienko, directorul Centrului Ucrainean de Studii Juridice Militare, „Rusia desfășoară o campanie de teroare pentru a scădea moralul ucrainenilor. Devine din ce în ce mai presant să protejăm civilii prin distrugerea infrastructurii care permite aceste bombardamente .”
Sisteme antirachetă insuficiente
Deocamdată, apărarea Ucrainei împotriva campaniilor de bombardamente rusești depinde în mod esențial de sistemele antirachetă pe care le are. Pe lângă echipamentele rustice, dar numeroase, țara are sisteme americane „Patriot” și sistemul german IRIS-T. Ucraina are cel puțin două sisteme de apărare antirachetă „Patriot”, unul oferit de Statele Unite, celălalt furnizat în comun de Germania și Olanda, la care trebuie adăugat un alt sistem, promis de Washington în iunie. În ceea ce privește sistemul IRIS-T, Germania a anunțat pe 4 septembrie livrarea a 17 sisteme noi. Potrivit cancelarului german Olaf Scholz, Ucraina are deja șapte care au fost folosite pentru a doborî peste 250 de rachete și drone rusești din instalațiile lor.
Dar, potrivit experților, aceste IRIS-T nu vor putea proteja țara împotriva tuturor tipurilor de rachete, și în special a noilor rachete balistice iraniene, livrate Rusiei în această săptămână. „ Acest sistem nu este destinat să intercepteze rachete balistice, ci mai degrabă rachete la joasă altitudine sau drone cu rază lungă de acțiune ”, confirmă Fabian Hoffmann, doctorand german la Universitatea din Oslo. Prin urmare, Ucraina rămâne în mare măsură dependentă de puținele sale sisteme „Patriot” , adaugă el.
Rusia saturează apărarea ucraineană
„Pentru a proteja țara în mod corespunzător, am avea nevoie de cel puțin 10 sisteme „Patriot”, subliniază totuși maiorul ucrainean Alexey Hetman, pensionat din 2023 și astăzi expert militar. Prin urmare, nu putem proteja întreaga țară. Trebuie să acordăm prioritate” Sistemele „Patriot” sunt concepute pentru a intercepta în mod fiabil rachete foarte capabile, dar puține. Cu toate acestea, de la începutul războiului, Rusia, cu arsenalul său colosal, a lucrat pentru a satura apărarea ucraineană cu atacuri masive, implicând frecvent 100 sau 150 de mașini zburătoare.
Potrivit cercetătorului Jack Watling, în cartea sa In the Air War in Ukraine, în prima zi de utilizare a sistemului IRIS-T, Ucraina a doborât 83% din țintele angajate, dar folosind 55% din munițiile sale în 24 de ore. „Acest mod de a face lucrurile invalidează parțial orientările strategiei occidentale”, notează Yohann Michel, cercetător la ISD. Dar Ucraina se descurcă datorită vechilor sale sisteme antiaeriene, mai rustice, dar numeroase, care fac posibilă țintirea celor mai puțin eficiente drone sau rachete ” Numai în august, forțele ucrainene au doborât cinci avioane, două elicoptere, 1.539 de drone și 150 de rachete, potrivit lui Oleksandr Pavliuk, comandantul forțelor terestre ale Ucrainei.