Colapsul economic sperat de occidentali nu s-a produs. Moscova a ocolit sancțiunile datorită sprijinului aliaților săi. Nemulțumirea socială născută în urma masacrului de pe câmpul de luptă
- 150.000 de morți din 24 februarie 2022 - a fost înăbușită de plicurile financiare repartizate familiilor de Kremlin. În ceea ce privește izolarea diplomatică anunțată de Occident, nici aceasta nu a avut loc, întrucât așa-zisele țări ale Sudului Global și-au arătat sprijinul sau cel puțin neutralitatea lor binevoitoare față de Kremlin. Banii au făcut posibilă și reînnoirea forțelor de luptă fără a recurge la recrutare. Comandantul șef al forțelor armate ucrainene, Valeri Zalujni, a recunoscut „impasul” în care se află astăzi forțele sale. În timp ce ucrainenii așteptau arme din Occident, livrate cu încetinitorul, rușii s-au întărit și s-au adaptat, afirmă el în esență într-un interviu pentru The Economist . „Ne menținem pozițiile, nu pierdem, dar nu câștigăm”, rezumă un fost înalt oficial ucrainean.
Suntem angajați într-o competiție cu Israelul pentru muniții americane. Și va fi mai rău când vor sosi bombardierele americane F16, pentru că israelienii au același tip și nu este sigur că Statele Unite au suficient buget pentru a furniza suficientă muniție ambelor țări.
Pavlo Klimkin, fost ministru de externe ucrainean
A doua serie de nori pentru a întuneca cerul, războiul dintre Israel și Hamas, care a făcut ca Ucraina să dispară din mass-media și întâlnirile politice în 24 de ore. Concentrat pe frontul de est de aproape doi ani, Occidentul și-a întors ochii pentru a-i fixa pe butoiul de pulbere din Orientul Mijlociu. „Suntem angajați într-o competiție cu Israelul pentru muniții americane. Și va fi mai rău când sosesc bombardierele americane F16, pentru că israelienii au și ei și nu este sigur că Statele Unite au un buget suficient pentru a furniza suficientă muniție ambelor țări”, explică Pavlo Klimkin, fost ministru al Apărării. „Timpul este împotriva noastră”, avertizează el.
Oficialii ruși știu asta. Ei se bucură de această certitudine. De câteva săptămâni, își sporesc discursurile triumfaliste. „Vladimir Putin este foarte activ în acest moment. El vrea să poată oferi Rusiei un rezultat înainte de alegerile prezidențiale, din martie 2024. Nu va exista o detensionare rusă în Ucraina înainte de această dată”, avertizează Pavlo Klimkin. Președintele rus își sporește aparițiile și declarațiile publice, în timp ce președintele Dumei afirmă că Kievul nu are de ales decât să „capituleze” sau să „înceteze să mai existe” . Ezitările verii, după rebeliunea Prigozhin, ar aparține trecutului. Stafetele Kremlinului din Europa și-au recăpătat încrederea. Ei își fac mierea din fricțiunile dintre Volodymyr Zelensky și șeful său de cabinet, Valeri Zalouzhny. Aceștia reafirmă tare și clar că conflictul este „un război condus de Statele Unite împotriva Rusiei prin Ucraina”. Potrivit acestora, rebeliunea lui Prigojin din august nu a lăsat nicio urmă asupra puterii.
Elitele s-au unit în spatele lui Vladimir Putin, a cărui realegere în această primăvară este deja în mare măsură asigurată. „Chestiunea ucraineană va fi rezolvată pe câmpul de luptă. Nu vom negocia. Se pregătește o înfrângere militară pentru Ucraina. Ar trebui să aibă loc până în mai”, a anunțat unul dintre reprezentanții acestora. Susținătorii Kremlinului se bazează pe „lipsa” de bărbați din Ucraina, precum și pe „oboseala” europenilor și americanilor. Dar și la plecarea, mult așteptată la Moscova, a lui Joe Biden. „Donald Trump nu este un partener ușor, dar vom găsi aranjamente cu el”, a spus unul dintre ei.
Cuvintele sunt acolo, dar gesturile rămân lente și ezitante
Paralizat de amenințările nucleare ale Rusiei, teama de o escaladare a conflictului și teama că ucrainenii se vor repezi direct cu armele spre Crimeea, presupusă a fi o linie roșie pentru Vladimir Putin, Occidentul a distribuit ajutoare militare Ucrainei cu parcimonie, ezitare. si intarzieri. Acest sprijin a permis Kievului să reziste invaziei ruse timp de douăzeci și unu de luni. Dar nu a fost suficient pentru a-i permite să câștige. Astăzi, în timp ce Statele Unite sunt nevoite să reinvestească în Orientul Mijlociu, iar următoarele alegeri prezidențiale ar putea suna binevoitul pentru ajutorul acordat Kievului, problema ucraineană a revenit să-i bântuie pe europeni.
Ei nu și-au redus angajamentul, în special economic, față de Ucraina de la izbucnirea noului război dintre Israel și Hamas. „Nu trebuie să faci o greșeală în luptă. În Ucraina și nu în Orientul Mijlociu sunt implicați europenii. Și astăzi nu există nici un semn de dezangajare, chiar și din Germania. Apărarea Ucrainei este în continuare considerată o problemă existențială, pentru că Rusia a pus sub semnul întrebării ordinea de securitate a continentului”, spune un oficial francez. Dar dacă cuvintele sunt încă acolo, gesturile rămân lente și ezitante. Promisiunea de a furniza un milion de cartușe de muniție până în primăvara anului 2024 a fost până acum îndeplinită doar în proporție de 30%. Tranziția către o economie de război, anunțată de anumiți oficiali europeni, nu a avut loc. Promisiunile Europei geopolitice și ale autonomiei strategice au rămas sloganuri, nu foarte populare.
Marile capitale europene așteaptă alegerile americane și speră că între timp se va întâmpla un miracol în Ucraina
Alyona Getmanchuk, director al think tank-ului New Europe Center din Kiev
„Problema este că nu există un sentiment de urgență în Europa. Marile capitale așteaptă alegerile americane și speră că între timp se va întâmpla un miracol în Ucraina. Toată lumea crede că ucrainenii pot rezista încă un an sau doi fără ajutor suplimentar. Dar acest lucru nu este adevărat. Nu putem lupta pâna la viața ultimului ucrainean”, avertizează Alyona Getmanchuk. Spre deosebire de europenii cărora le este atât de greu să iasă din bula pacifistă în care îi îngrădise Războiul Rece, ucrainenii, în prima linie, își imaginează un plan B, dacă victoria se întârzie. „Intrarea în NATO fără articolul 5, în timp ce recuperăm teritoriile ocupate prin diplomație. Trebuie să fim ambițioși, dar și realiști. Nu mai avem un scenariu 100% pozitiv. Dar Occidentul are o strategie pentru Ucraina? , se întreabă un oficial ucrainean, în timp ce semnalele despre summitul Alianței Atlantice de la Washington din iulie 2024 sunt din ce în ce mai puțin optimiste.
O înfrângere ar avea consecințe grave
O înfrângere pentru Ucraina în urma unei lipse de mobilizare occidentală ar avea însă consecințe foarte grave. Ar încuraja continuarea proiectului imperialist al Kremlinului în celelalte foste republici ale URSS. Ar slăbi, prin distrugerea valorilor și principiilor sale, tabăra democrațiilor occidentale, contestată de cea a autocrațiilor conduse de Vladimir Putin și Xi Jinping. „Dacă Statele Unite renunță la Ucraina, aceasta va fi provocată în același mod de China. Iar dacă Europa va lăsa acest lucru să se întâmple, va fi moartea proiectului său”, avertizează un oficial francez.
Nu a mai rămas mult timp pentru trezirea europeană. Actuala Administrație americană devine din ce în ce mai deschis enervată de încetineala și reticența Europei în chestiuni militare și strategice. Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă ar fi cireașa de pe tort pentru Kremlin. „Am fost norocoși să avem o administrație americană bună și să ne putem baza pe stocurile militare din Războiul Rece.Asta s-a terminat. Astăzi trebuie să ne trezim și să reindustrializam continentul. Pentru că nici măcar o nouă Administrație Biden nu va avea același angajament european ca astăzi”, avertizează o sursă de la Paris. Cu toate acestea, dacă se confirmă cel mai probabil - nici victorie, nici înfrângere ucraineană, deci un război de durată - țările europene vor trebui să dea dovadă de rezistență.
Armata rusă a anunțat că își va crește bugetul militar cu 70% în 2024, față de 2023. „Cu banii de care dispune Kremlinul, armata rusă poate rezista câțiva ani pe front”, avertizează fostul ministru de externe Pavlo Klimkin. .