Ucraina numește ajutorul SUA de un miliard de dolari „cea mai profitabilă investiție în securitatea lumii”

07 Sep 2023
Ucraina numește ajutorul SUA de un miliard de dolari „cea mai profitabilă investiție în securitatea lumii”

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a numit ajutorul militar al SUA „cea mai profitabilă investiție în securitatea lumii” în timpul unei conferințe de presă comune cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken, miercuri, la Kiev, scrie CNN

„Ajutorul militar care este acordat Ucrainei, precum și ajutorul financiar nu este o donație de caritate, aș dori să subliniez acest lucru, este cea mai profitabilă investiție a SUA în securitatea europeană și în securitatea lumii întregi”, a spus Kuleba. .

Kuleba a subliniat că Statele Unite „continuă să fie un aliat principal al Ucrainei în respingerea agresiunii ruse”. 

Kuleba a menționat că Blinken a dat „lăudat acțiunile soldaților ucraineni”.  

„A fost o estimare obiectivă, care ia în considerare o realitate dură a câmpului de luptă și aceste acțiuni eroice pe care soldații le determină”, a spus Kuleba, adăugând că Ucraina nu are intenția de a cere soldaților americani să-și unească forțele în lupta de teritoriul ucrainean.  

Kuleba a spus că ambele părți au discutat despre integrarea industriei de apărare a Ucrainei în Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), creșterea apărării aeriene a Ucrainei și furnizarea Ucrainei de rachete cu rază lungă de acțiune a Sistemului de rachete tactice ale armatei (ATACMS), acest din urmă subiect rămânând o discuție deschisă.  

Liderii au discutat și despre acordul de cereale, fiind de acord că culoarul de cereale al Dunării, care este adiacent teritoriului României, este „cea mai promițătoare opțiune în acest moment” de utilizat pentru exportul de cereale.  

Kuleba a menționat că regulile de încheiere a războiului „trebuie să fie desemnate nu de către terțul care este un agresor, ci de țara care a fost invadată” și a spus că „unii pași bilaterali pentru ca această abordare să funcționeze” au fost convenite în conversația anterioară de miercuri. 

Kuleba a spus că el și Blinken au avut „o conversație deschisă, sinceră și prietenoasă” și a reiterat că sprijinul SUA pentru Ucraina este de lungă durată. 

„Oricine din lume care s-a îndoit că Ucraina și SUA vor sta umăr la umăr până la sfârșitul acestui război a primit astăzi un semnal puternic că se înșeală. Înaintăm împreună pentru că înțelegem că acest război nu este doar despre viitorul Ucrainei, ci despre viitorul lumii”, a spus el. 

Liderii au mâncat și la un McDonald's din Kiev, care se redeschisese recent. 

„Întoarcerea McDonald’s în Ucraina a devenit un simbol că este posibil să construiești afaceri grozave în Ucraina și să fii alături de oameni în momentele grele și importante din viața lor”, a spus Kuleba. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră