Antony Blinken a sosit la Kiev pentru a anunța „o nouă finanțare de peste un miliard de dolari" pentru Ucraina

06 Sep 2023
Antony Blinken a sosit la Kiev pentru a anunța „o nouă finanțare de peste un miliard de dolari" pentru Ucraina

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a sosit la Kiev în cadrul unei vizite oficiale, a anunțat miercuri postul public de televiziune Suspilne News, scrie Le Monde.

Este o călătorie de două zile, potrivit informațiilor de la Washington Post, în timpul căreia secretarul de stat este așteptat să anunțe „nouă finanțare de peste un miliard de dolari (930 de milioane de euro) pentru Ucraina”, potrivit presei americane. .

Diplomatul american este de așteptat să discute despre nevoile Ucrainei, în special în ceea ce privește asistența militară, în timpul întâlnirilor sale cu președintele, Volodymyr Zelensky, premierul, Denys Chmyhal și șeful diplomației, Dmytro Kuleba.

Lupta împotriva corupției ar trebui abordată și în cadrul unei mese rotunde, în timp ce ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, implicat într-o afacere de corupție, a fost demis.

Vizita vine în timp ce contraofensiva Ucrainei se îndreaptă spre luna a patra, atât liderii politici, cât și cei militari de la Kiev vorbind despre câștigurile recente, în special în sudul țării, ca urmare a îngrijorărilor crescânde că impulsul concertat pe câmpul de luptă nu a dat rezultate, conform CNN

Prima oprire a lui Blinken miercuri a fost la un cimitir militar, unde a depus o coroană de flori în onoarea soldaților căzuți ai Ucrainei. Ulterior, el este programat să se întâlnească, printre alții, cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, de la care se poate aștepta la un raport direct despre eforturile Ucrainei de a recâștiga terenuri în jurul orașului Bahmut din est.

Vizita principalului diplomat al Washingtonului este o oportunitate pentru Statele Unite și Ucraina de a se alinia înaintea Adunării Generale a Națiunilor Unite (UNGA) la sfârșitul acestei luni, a declarat un înalt oficial al departamentului de stat reporterilor care călătoresc cu Blinken.

„Ucrainenii au o misiune importantă la New York de a continua să explice – aliaților și partenerilor lor din întreaga lume – ce se întâmplă și nevoia lor continuă de sprijin. Și este important pentru noi să continuăm să conducem acel efort global de a-i sprijini”, a spus oficialul.

„A avea șansa de a ne consulta și a ne alinia înainte de a ajunge la New York este foarte, foarte important.”

În timp ce unii oficiali americani au criticat în mod privat strategia de contraofensivă a Ucrainei, oficialul nu a aprofundat detaliile, în afară de a spune că acum este momentul potrivit să „vină și să evalueze” cum decurge contraofensiva.

„Vrem să vedem, să auzim, cum intenționează să avanseze în următoarele săptămâni”, a spus oficialul, adăugând că SUA văd țara înregistrând „niște progrese impresionante în special în sud, dar și în est în ultimele zile. și săptămâni.”

Sosirea lui Blinken la Kiev vine la mai puțin de o lună după ce președintele Joe Biden a cerut Congresului peste 24 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina să învingă Rusia în războiul în curs, întrucât unele sondaje arată că sprijinul publicului american pentru continuarea finanțării începe să se diminueze. Această vizită va ajuta administrația să justifice acest sprijin continuu pentru poporul american, a spus oficialul.

Oficialul a reiterat un argument pentru susținerea Ucrainei pe care Biden l-a susținut în trecut, spunând că este vorba despre „dictatorii și autocrații care nu pot să muște o bucată din vecinul lor și să ajungă să o mențină în viață așa cu impunitate”.

De asemenea, se așteaptă ca Blinken să anunțe mai mult de un miliard de dolari în noi finanțări americane pentru Ucraina în cursul acestei vizite, o parte din aceasta fiind o nouă asistență de securitate, potrivit oficialului. Întrebat dacă noul pachet de sprijin va include muniții cu uraniu sărăcit, după un raport conform căruia administrația a decis să meargă mai departe cu munițiile controversate, oficialul nu a comentat.

Secretarul Blinken a sosit la Kiev miercuri dimineață după ce a făcut o călătorie peste noapte cu trenul din Polonia,la fel ca aproape toți vizitatorii de seamă ai orașului devastat de război, inclusiv Biden.

Alte stiri din Externe

Ultima oră