Ucraina nu va primi avioane F-16 timp de șase sau șapte luni, a spus ministrul apărării

23 Aug 2023
Ucraina nu va primi avioane F-16 timp de șase sau șapte luni, a spus ministrul apărării

Armata ucraineană nu va primi avioanele F-16 promise de aliații săi occidentali timp de șase sau șapte luni, a declarat ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, într-un interviu difuzat marți de Telegram, scrie Le Monde

Avioanele în sine nu pot fi, de altfel, operaționale în lipsa muniției adecvate și a infrastructurii necesare întreținerii acestora, a subliniat el. Prin urmare, pe lângă piloți, inginerii și tehnicienii trebuie să fie instruiți.

Acesta este un set important de sarcini și trebuie să pregătim câteva sute de oameni pentru a pilota primele avioane pe cerul ucrainean   , a explicat Reznikov, subliniind că piloții ucraineni au fost deja pregătiți în șase luni, dar că durata uceniciei pentru personalul tehnic nu era încă cunoscut.

„În mod obiectiv (...) , cred că șase până la șapte luni este perioada minimă care ar trebui luată în considerare cu seriozitate , a spus el.

Oleksii Reznikov a amintit însă că soldații ucraineni și-au demonstrat capacitatea de a stăpâni rapid echipamentele occidentale. Le-a luat doar zece săptămâni pentru a putea folosi sistemele de apărare antiaeriană Patriot, când de obicei durează zece luni, iar trei săptămâni au fost suficiente pentru tunurile de 155 de milimetri, în loc de cele trei luni necesare.

Ministrul Apărării a confirmat sâmbătă că primii piloți, ingineri și tehnicieni ucraineni și-au început pregătirea pe aeronava F-16.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră