„Ucraina nu are timp de pierdut”: SUA pregăteste Kievul pentru ofensiva de primăvară

16 Mar 2023
„Ucraina nu are timp de pierdut”: SUA pregăteste Kievul pentru ofensiva de primăvară

Washingtonul este din ce în ce mai îngrijorat de scăderea ofertei de muniție și apărare antiaeriană a Ucrainei, scrie Politico.

Armata americană transportă echipamente pe câmpul de luptă și antrenează forțele ucrainene într-un ritm rapid, înainte de o ofensivă majoră împotriva Rusiei, așteptată la sfârșitul primăverii.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a proiectat miercuri un sentiment de urgență, după o întâlnire virtuală a Grupului de Contact al Apărării Ucrainei multinațional, spunând că „Ucraina nu are timp de pierdut”.

„Trebuie să ne îndeplinim rapid și pe deplin angajamentele promise”, a spus Austin. „Aceasta include livrarea capacităților noastre blindate pe câmpul de luptă și asigurarea că soldații ucraineni primesc pregătirea, piesele de schimb și suportul de întreținere de care au nevoie pentru a utiliza aceste noi sisteme, cât mai curând posibil.”

Pe măsură ce primăvara se apropie, oficialii americani sunt din ce în ce mai îngrijorați de scăderea ofertei de muniție, apărare antiaeriană și soldați experimentați a Ucrainei. Moscova și Kievul continuă să arunce "carne de tun" în lupta pentru un oraș din sud-est pe care SUA nu îl consideră important din punct de vedere strategic. Dar Pentagonul spune că, indiferent de strategia de luptă a Kievului, SUA doresc ca soldații Ucrainei să aibă armele de care au nevoie pentru a continua să lupte.

Rusia a petrecut luni de zile lovind țara cu rachete, căutând nu numai să provoace distrugeri, ci și să epuizeze stocurile de apărare aeriană ale Ucrainei. Soldații ucraineni au descris lipsa acută de muniție de bază, inclusiv cartușe și obuze de artilerie. Iar peste 100.000 de forțe ucrainene au murit în războiul de un an, estimează oficialii americani, inclusiv cei mai experimentați soldați.

Multe dintre aceste pierderi au loc în Bakhmut, unde ambele părți suferă pierderi masive. Condusă de soldați din grupul mercenar Wagner, Rusia a asediat orașul din sud-estul timp de nouă luni, reducându-l în ruine. Forțele ucrainene au refuzat să cedeze, președintele Volodymyr Zelenskyi insistând că apărarea Bakhmut este esențială pentru deținerea altor orașe din est.

„Rușii vor în mod clar să avanseze până la granițele Donețk-ului până la vest și, pentru a face asta, trebuie să pună mâna pe Bakhmut și rețeaua de drumuri care trece pe lângă aceasta”, a spus Dara Massicot, cercetător principal la Institutul RAND.

Dar Austin a spus recent reporterilor că Bakhmut este „mai mult o valoare simbolică decât o valoare strategică și operațională ”.

În schimb, oficialii americani sunt mai concentrați pe pregătirea Ucrainei pentru o ofensivă majoră de primăvară de reluare a teritoriului, pe care se așteaptă să înceapă în mai. Sute de tancuri și vehicule blindate occidentale, inclusiv pentru prima dată opt vehicule blindate care pot lansa poduri și permit trupelor să treacă râurile, sunt în drum spre Ucraina pentru ofensivă. Partenerii americani și europeni transportă, de asemenea, cantități masive de muniție și obuze de 155 mm, pe care Ucraina le-a identificat ca fiind cea mai urgentă nevoie.

Pachetele de ajutor americane „cu patru sau cinci luni în urmă au fost orientate spre ceea ce are nevoie Ucraina pentru această contraofensivă”, a spus un oficial american, căruia i s-a acordat anonimatul datorită regulilor de bază ale administrației.

În timp ce oficialii americani au grijă să nu pară să spună Kievului cum să ducă războiul, liderii Pentagonului au declarat miercuri că echipamentul și pregătirea oferite vor permite Ucrainei să câștige războiul – unde și când alege să facă acest lucru.

„Există un efort semnificativ în curs de dezvoltare a armatei ucrainene în ceea ce privește echipamentele, munițiile și antrenamentele într-o varietate de țări, pentru a permite Ucrainei să se apere”, a spus președintele general Mark Milley.

„Capacitatea sporită a Ucrainei va permite conducerii ucrainene să dezvolte și să execute o varietate de opțiuni în viitor, să-și atingă obiectivele și să ducă acest război la o încheiere cu succes”, a spus Milley.

Peste 600 de ucraineni au finalizat în februarie un program de antrenament de cinci săptămâni în Germania, care a inclus abilități de bază, cum ar fi manevrabilitatea, împreună cu pregătire medicală și instruire privind manevra combinată cu armele cu vehicule de luptă Bradley și transportoare blindate Stryker fabricate în SUA. Aceste forțe sunt acum din nou pe câmpul de luptă și un al doilea lot de sute de soldați suplimentari trec acum prin program.

În spatele ușilor închise, oficialii americani au făcut presiuni la Kiev să conserve obuzele de artilerie și să tragă într-un mod mai țintit. Aceasta este o preocupare deosebită în Bakhmut, unde ambele părți consumă muniții într-un ritm rapid.

„Unii din Pentagon cred că ard muniția prea repede”, a declarat locotenentul general în retragere Ben Hodges, fost comandant al Forțelor Armatei SUA în Europa. „Scuzați-mă, sunt într-o luptă masivă pentru supraviețuirea țării lor împotriva unui inamic care are avantaje uriașe în muniția de artilerie și nu cedează.”

Kievul nu s-a hotărât încă asupra unei strategii, au spus oficialii americani, dar are în esență două opțiuni: să împingă spre sud prin Herson în Crimeea sau să se deplaseze spre est din poziția sa de nord și apoi spre sud, întrerupând podul de uscat rusesc. Prima opțiune nu este realistă, au spus oficialii, deoarece Rusia și-a săpat în apărarea pe malul de est a râului Nipro, iar Ucraina nu are forța militara pentru o operațiune amfibie de succes împotriva acestui tip de forță. Al doilea este mai probabil, spun oficialii.

Pe lângă trimiterea de arme și pregătire, înalți generali americani au găzduit în această lună oficiali militari ucraineni la Wiesbaden, Germania, pentru un set de exerciții de masă pentru a ajuta jocul de război de la Kiev în următoarea fază a războiului.

Președintele Joe Biden a exclus luna trecută trimiterea de avioane de luptă F-16, iar înalți oficiali americani au spus în repetate rânduri că aeronavele nu sunt în carți acum. Însă oficialii lucrează la alte modalități de a stimula forțele aeriene ucrainene, inclusiv încercarea de a monta rachete aer-aer cu rază medie de acțiune avansată pe MiG-29 ale sale din epoca sovietică și evaluarea abilităților piloților ucraineni.

Doi piloți ucraineni au încheiat recent o evaluare la o bază a Gărzii Naționale Aeriene din Tucson, Arizona, pentru ca instructorii militari americani să evalueze ce pregătire au nevoie pentru a folosi mai bine aeronavele și capacitățile pe care Occidentul le-a oferit deja, inclusiv bombe, rachete și truse de ghidare. Programul a inclus zboruri cu simulatoare, dar piloții nu au zburat cu avioane americane, au spus oficialii.

Un efort de a monta AMRAAM pe MiG-uri, dacă se dovedește a fi de succes, ar putea crește semnificativ și capacitatea piloților de luptă ai Ucrainei de a elimina rachete rusești, au spus oficialii.

Cu cât Ucraina rămâne fără muniție, pierderile de oameni și echipamente ale Rusiei sunt și mai acute, forțând Moscova să apeleze la națiuni cum ar fi Iranul, pentru arme suplimentare.

„Rusia rămâne izolată, stocurile lor militare se epuizează rapid, soldații sunt demoralizați, recruți neantrenați și nemotivați sunt condamnați, iar conducerea lor eșuează”, a spus Milley.

În mod public, înalți oficiali spun că depinde de Zelensky când și unde să lanseze o nouă ofensivă și dacă să rămână în Bakhmut sau să își repoziționeze forțele.

„Președintele Zelensky luptă în această luptă și va face apeluri asupra a ceea ce este important și ce nu este”, a spus Austin. Dar el a remarcat că: „Generăm putere de luptă, într-o măsură în care credem că le va oferi oportunități de a schimba dinamica pe câmpul de luptă la un moment dat, indiferent de când va fi  acesta”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră