Principala fază a contraofensivei Ucrainei a început, spune New York Times

27 Iul 2023
Principala fază a contraofensivei Ucrainei a început, spune New York Times

Potrivit The New York Times , Ucraina ar începe o principala fază a contraofensivei sale. Cotidianul american se bazează pe mărturia a doi oficiali ai Pentagonului care, vorbind sub rezerva anonimatului, au spus că Washingtonul a fost avertizat de Kiev cu privire la acest nou pas.

Principalul impuls al contraofensivei Ucrainei care a început de aproape două luni este acum în desfășurare în sud-estul țării, au declarat miercuri doi oficiali ai Pentagonului, cu mii de întăriri revărsate în bătălie, multe dintre ele antrenate și echipate de Occident și, până acum, ținute în rezervă.

Oficialii au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta detaliile campaniei. Comentariile lor s-au potrivit cu rapoartele de pe câmpul de luptă de miercuri, unde bătăliile de artilerie au izbucnit de-a lungul liniei frontale de sud în regiunea Zaporojie.

Iar Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, a raportat un atac „masiv” și bătălii aprige la sud de Orikhiv, un oraș pe care Ucraina îl deține la aproximativ 60 de mile nord de Marea Azov. Vladimir Rogov, un oficial numit de Moscova în sudul Ucrainei, a declarat că atacul a implicat trupe ucrainene care fuseseră antrenate în străinătate și erau echipate cu aproximativ 100 de vehicule blindate, inclusiv Leopard de fabricație germană și vehicule de luptă Bradley de fabricație americană.

Timp de mai bine de șapte săptămâni, trupele ucrainene au luptat de-a lungul a trei fronturi principale pe câteva sute de mile în estul și sud-estul țării, făcând eforturi să găsească un punct slab în apărarea rusă.

Oficialii americani au declarat miercuri că oficialii ucraineni le-au spus că Ucraina este acum angajată în forța principală a contraofensivei, aruncând mai multe trupe și echipamente pe cel mai vestic dintre cele trei fronturi, lângă Zaporojie.

Oficialii, vorbind sub rezerva anonimatului pentru a discuta despre planurile de război ale Ucrainei, au invocat trei motive.

În primul rând, forțele ucrainene au făcut progrese anevoioase, dar constante, eliberând calea prin câmpurile dese de mine rusești și alte fortificații. În al doilea rând, au simțit o oportunitate de a exploata tulburările din conducerea locală rusă odată cu demiterea comandantului regional rus, generalul-major Ivan Popov.

Luna trecută, generalul Popov s-a adresat trupelor sale într-o înregistrare de patru minute, acuzând superiorii săi că au dat o lovitură forțelor sale prin revocarea lui din postul său ca răzbunare pentru că a spus adevărul despre problemele câmpului de luptă conducerii de rang înalt cu ușile închise.

Și în al treilea rând, barajele de artilerie ucraineană au atacat constant artileria rusă, depozitele de muniție și posturile de comandă din zonele aflate în spatele liniei frontului, creând o vulnerabilitate de exploatat dacă forțele ucrainene în avans pot trece prin apărarea rusă și pot provoca ravagii în spate.

„Rușii sunt încordați”, a declarat miercuri un oficial occidental, vorbind sub condiția anonimatului pentru a discuta detalii operaționale și evaluări ale informațiilor. „Ei încă se confruntă cu probleme cu logistica, aprovizionarea, personalul și armele. Ei simt presiunea.”

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră