Ucraina exclude încetarea focului focului până când forțele ruse nu părăsesc teritoriile ocupate

22 Mai 2022
Ucraina exclude încetarea focului focului până când forțele ruse nu părăsesc teritoriile ocupate

Ucraina a exclus sâmbătă să accepte o încetare a focului cu Rusia și a declarat că Kievul nu va accepta niciun acord cu Moscova care implică cedarea teritoriului, scrie Reuters.

Ucraina a exclus sâmbătă să accepte o încetare a focului cu Rusia și a declarat că Kievul nu va accepta niciun acord cu Moscova care implică cedarea teritoriului.

Recunoscând că atitudinea Kievului față de război devine din ce în ce mai intransigentă, consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak a spus că a face concesii ar fi contraproductiv, deoarece Rusia va răspunde mai puternic după orice întrerupere a luptei.

"Războiul nu se va opri (după orice concesii). Va fi doar pus pe pauză pentru o vreme", a declarat el pentru Reuters într-un interviu în biroul prezidențial puternic păzit, unde unele dintre ferestre și coridoare sunt protejate de saci de nisip.

„După un timp, cu o intensitate reînnoită, rușii își vor construi armele, forța de muncă și vor lucra la greșelile lor, se vor moderniza puțin, vor concedia mulți generali... Și vor începe o nouă ofensivă, și mai sângeroasă și de amploare”.

Podolyak a respins drept „foarte ciudate” apelurile din Occident pentru o încetare urgentă a focului care ar implica forțele ruse care rămân pe teritoriul pe care l-au ocupat în sudul și estul Ucrainei.

„Forțele (rusești) trebuie să părăsească țara și după aceea va fi posibilă reluarea procesului de pace”, a spus el.

Ambele părți spun că discuțiile de pace au stagnat. Fiecare da vina pe celălalt. 

O încetare a focului va juca în favoarea Kremlinului, a spus Podolyak.

"Ei vor să blocheze un fel de succese militare. Cu siguranță nu vor exista succese militare, având în vedere ajutorul partenerilor noștri occidentali", a spus el.

„Ar fi bine ca elitele europene și americane să înțeleagă până la capăt: Rusia nu poate fi lăsată la jumătatea drumului pentru că va (dezvolta) o dispoziție „revanșardă” și va fi și mai crudă... Trebuie să fie învinși, să fie supuși unei înfrângeri dureroase, cât se poate de dureroasă”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră