Ucraina este cea mai minată țară din lume, spune ministrul apărării

14 Aug 2023
Ucraina este cea mai minată țară din lume, spune ministrul apărării

Luni întregi de război cu Rusia au făcut din Ucraina cea mai minată țară din lume, potrivit ministrului apărării al țării, scrie SkyNews

Oleksii Reznikov a susținut în The Guardian  că milioane de dispozitive explozive au fost plasate de-a lungul unei linii de front care se întinde pe aproximativ 600 de mile.

Unele părți ale frontului prezentau până la cinci mine pe metru pătrat, a spus el.

Unele dintre aceste mine au fost lăsate de forțele ucrainene pentru a-și proteja propriile linii defensive - dar marea majoritate sunt rusești.

„Câmpurile de mine rusești sunt un obstacol serios pentru trupele noastre, dar nu de netrecut”, a spus Reznikov.

„Avem săpători calificați și echipamente moderne, dar acestea sunt extrem de insuficiente pentru frontul care se întinde pe sute de kilometri în estul și sudul Ucrainei.”

Deminarea Ucrainei a fost deja un subiect de discuție între aliați, o reuniune a 54 de țări în iulie fiind de acord să antreneze și să doteze Ucraina cu unități de deminare mai specializate.

Ministrul apărării a spus că, deși acea întâlnire a deblocat donațiile, era nevoie cu disperare de mai mult de la o gamă mai largă de parteneri.

„În această etapă a campaniei noastre de deminare avem nevoie în mod critic de mai multe echipamente, de la traule de deminare până la torpile Bangalore”, a spus el.

Reznikov a făcut, de asemenea, apel la aliații Kievului să-și intensifice sprijinul în deminarea țării, cerându-le să „extindă și să accelereze” pregătirea armatei ucrainene.

Marea Britanie este printre țările care au furnizat experți în eliminarea bombelor. Luna trecută, ofițerii Royal Navy și-au antrenat omologii ucraineni în Loch Ewe din nord-vestul Scoției, arătându-le cum să dezamorseze bombele sub apă.

Alte stiri din Externe

Ultima oră