Ucraina cere UE o politică clară de import de alimente pentru următorii cinci ani: problema țărilor europene este Ucraina agrară care va intra în UE cu 30 de milioane de hectare de teren

27 Apr 2023
Ucraina cere UE o politică clară de import de alimente pentru următorii cinci ani: problema țărilor europene este Ucraina agrară care va intra în UE cu 30 de milioane de hectare de teren

Problemele cu care se confruntă unele exporturi ucrainene către Europa Centrală vor reapărea în această toamnă, dacă Uniunea Europeană nu stabilește o poziție clară cu privire la politica sa de import de alimente pentru următorii cinci ani, au declarat joi producătorii ucraineni, scrie Reuters

Unele state membre UE din Europa Centrală au impus interdicții temporare asupra anumitor produse agricole ucrainene, declarând că un exces de aprovizionare ucraineană a afectat piețele locale.

Fermierii ucraineni spun că interzicerea importurilor în Polonia poate fi în mare măsură cauzată de preocupări politice înainte de alegerile din acest an. De asemenea, ei spun că țările sunt îngrijorate de perspectiva unei creșteri a produselor ucrainene pe piețele europene, deoarece Kievul caută aderarea la UE.

Problema majorității țărilor europene este Ucraina agrară

„Principala problemă pentru majoritatea țărilor europene este Ucraina agrară, care va intra în UE cu 30 de milioane de hectare de teren”, a declarat Alex Lissitsa, care conduce Asociația „Clubul Agribusiness din Ucraina”.

„Ei (UE) nu știu ce să facă cu subvențiile și nu știu ce să facă cu piața internă”.

Lissitsa a spus că Kievul trebuie să negocieze mai degrabă cu Bruxelles-ul decât cu state separate și că este nevoie de o soluție pe termen lung care să dureze cinci ani - când se preconizează că vor avea loc discuțiile de aderare.

„Dacă se ia o decizie parțială (azi), vom reveni la toate acestea din nou în toamnă - fermierii francezi se vor trezi, fermierii italieni se vor trezi”, a spus el.

Unele țări europene au devenit rute de tranzit pentru cerealele ucrainene de la invazia Rusiei din februarie 2022.

Executivul UE, Comisia Europeană, a oferit un ajutor de 100 de milioane de euro (110 milioane de dolari) fermierilor din Europa Centrală, în plus față de un pachet anterior de 56 de milioane de euro.

De asemenea, a mai spus că va lua „măsuri preventive” de urgență pentru unele produse agricole, dar statele din Europa Centrală doresc ca această listă să fie extinsă.

Alte stiri din Externe

Ultima oră