Ucraina cere mai multă libertate de a lovi Rusia

03 Iun 2024
Ucraina cere mai multă libertate de a lovi Rusia

Ucraina va cere aliaților săi să acorde armatei sale mai multă libertate de a lovi ținte militare în interiorul Rusiei cu echipamente occidentale, scrie Le Monde.

„Aceasta nu este autorizare 100%. Există reguli de respectat ”, a declarat ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba , în timpul unei conferințe de presă cu omologul său estonian, Margus Tsahkna.

„Vom continua să lucrăm cu aliații noștri pentru a extinde domeniul de aplicare ”, a adăugat el.

Folosirea armelor occidentale pentru lovituri pe teritoriul Rusiei, și nu doar în zonele ucrainene ocupate, i-a divizat pe aliații Kievului, mulți fiind reticenți să permită Ucrainei să bombardeze peste granița de teamă că acest lucru îi apropie de un conflict direct cu Moscova.

Kuleba i-a acuzat, de asemenea, pe ruși că au făcut eforturi „fără precedent” pentru a încerca să saboteze un summit pentru pace în Ucraina, planificat în Elveția pentru mijlocul lunii iunie. „Acțiunile care vizează sabotarea summit-ului sunt sistemice și de o amploare fără precedent, ceea ce confirmă încă o dată că (…) suntem pe drumul cel bun ”, a menționat domnul Kuleba.

Campania rusă împotriva summitului pentru pace se concentrează asupra țărilor din Asia, Africa și America de Sud, unde sprijinul pentru Kiev nu este foarte pronunțat și unde Rusia încearcă să prezinte invadarea Ucrainei ca pe un război anticolonial împotriva dominației americane.

Alte stiri din Externe

Ultima oră