Ucraina cere Germaniei și mai mult sprijin militar

05 Sep 2022
Ucraina cere Germaniei și mai mult sprijin militar

Premierul ucrainean Denys Chmygal a cerut duminică Germaniei să-și consolideze sprijinul militar pentru Ucraina, recunoscând totodată eforturile deja depuse, în timpul unei călătorii la Berlin după tensiunile recente dintre cele două țări, scrie Le Monde.

Atitudinea neclintită a Germaniei față de Moscova după izbucnirea războiului în urmă cu șase luni și lipsa sa inițială de sprijin militar la Kiev au iritat profund guvernul lui Volodimir Zelensky. Dar lucrurile s-au îmbunătățit de atunci. Vizita de duminică a domnului Chmygal la Berlin, o premieră pentru un oficial ucrainean de acest nivel de la începutul invaziei ruse, simbolizează această relaxare.

Premierul „a mulțumit Germaniei pentru sprijinul militar, financiar, umanitar și politic” , subliniind totodată necesitatea de a oferi Kievului mai mult echipament militar greu, potrivit unui comunicat de presă al serviciilor sale. „Lunsatoarele de rachete MARS II și Panzerhaubitze 2000 (obuziere), furnizate de Germania, au funcționat bine pe câmpul de luptă și sperăm să creștem oferta de arme grele ”, a spus Chmygal, citat în comunicatul de presă.

În urmă cu mai puțin de o săptămână, cancelarul Olaf Scholz a cerut Germaniei să-și asume „o responsabilitate specială” pentru a ajuta Ucraina să-și consolideze sistemele de artilerie și apărare aeriană.

Sistemul antiaerian IRIS-T (sistem de imagine în infraroșu controlat prin tracțiune vectorială) dezvoltat de Berlin urmează să fie livrat Ucrainei în toamnă și Kievul speră „ca Germania va deveni unul dintre liderii în procesul de dezvoltare a apărării aeriene (ucrainene)” , a replicat duminică omologul său ucrainean.

Germania va găzdui joia viitoare o întâlnire iniţiată de Washington a miniştrilor apărării din aliaţii Ucrainei. Această întâlnire de aproximativ patruzeci de țări, pe baza aeriană americană Ramstein (vest), are scopul de a organiza sprijinul capacităților militare ucrainene față de Rusia.

Alte stiri din Externe

Ultima oră