Ucraina cere europenilor să o ajute să-și exporte cerealele „la capacitate maximă”

02 Oct 2023
Ucraina cere europenilor să o ajute să-și exporte cerealele „la capacitate maximă”

Ucraina a cerut luni miniștrilor europeni reuniți la Kiev să o ajute să-și exporte cerealele prin Marea Neagră „la capacitate maximă”, în ciuda amenințărilor din partea Moscovei și pe fondul conflictului pe acest subiect cu țările de graniță, inclusiv Polonia, scrie Le Monde.

„Dacă UE și Ucraina își unesc forțele pentru a garanta securitatea acestui coridor (în Marea Neagră), va putea funcționa la capacitate maximă”, a declarat ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, în cadrul unei conferințe de presă.

Kuleba a vorbit în marginea unei întâlniri a miniștrilor de externe ai UE la Kiev, pentru prima dată în a-și arăta sprijinul pentru Ucraina împotriva Moscovei.

Ucraina, un mare producător mondial de produse agricole, a exportat milioane de tone de cereale prin Marea Neagră timp de aproape un an, în ciuda războiului, datorită unui acord cu Moscova. Rusia, un alt mare producător de cereale și îngrășăminte, s-a retras din acest acord în iulie, denunțând obstacolele în calea propriilor exporturi din cauza sancțiunilor occidentale. Moscova a amenințat și navele care navighează în Marea Neagră și a bombardat porturile ucrainene.

Problema cerealelor a provocat, de asemenea, o ceartă între Ucraina și mai multe țări din Europa de Est, care au impus restricții pentru a-și proteja fermierii de scăderea prețurilor, în special Polonia.

Alte stiri din Externe

Ultima oră