Ucraina are în vedere retragerea "strategică" a trupelor din Bakhmut

01 Mar 2023
Ucraina are în vedere retragerea "strategică" a trupelor din Bakhmut

Armata ucraineană s-ar putea retrage "strategic" din fortăreața cheie din estul Bakhmut, a declarat miercuri un consilier al președintelui ucrainean, pe fondul unei ofensive rusești necruțătoare care a încercat de luni de zile să cucerească orașul, scrie Washington Post

„Armata noastră va cântări, evident, toate opțiunile. Până acum, au deținut orașul, dar dacă va fi nevoie, se vor retrage strategic”, a declarat pentru CNN Alexander Rodnyansky, consilier economic al președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky. „Nu ne vom sacrifica toți oamenii noștri doar pentru nimic”.

Bătălia pentru Bakhmut, în regiunea Donețk din estul Ucrainei, a devenit un simbol al rezistenței ucrainene, deoarece apărătorii rezistă împotriva bombardamentelor necruțătoare și a valurilor de trupe rusești care au avut numeroase victime într-o campanie de luni de zile pentru capturarea acestuia.

Rodnyansky a remarcat că Rusia folosea cele mai bune trupe ale Grupului Wagner, o companie militară privată condusă de un milionar cu legături de lungă durată cu președintele rus Vladimir Putin, pentru a încercui Bakhmut. Imaginile recente cu drone arată amploarea devastării orașului, în timp ce Zelensky l-a descris ca fiind „distrus”.

Între timp, unul dintre cei mai importanți consilieri ai lui Zelensky, Mykhailo Podolyak, a negat miercuri că Ucraina ar fi folosit drone pentru a ataca teritoriul rus, în urma declarațiilor oficiale ale Rusiei că Ucraina a vizat infrastructura din interiorul Rusiei.

„Ucraina nu lovește pe teritoriul Federației Ruse. Ucraina poartă un război defensiv cu scopul de a-și dezocupa toate teritoriile”, a scris Podolyak pe Twitter, sugerând că țintirea infrastructurii ruse a fost rezultatul „atacurilor interne”.

Aliații occidentali ai Ucrainei au descurajat Ucraina să atace ținte în Rusia propriu-zisă pentru a evita escaladarea conflictului, iar declarația lui Podolyak ar putea reflecta o încercare a Kievului de a menține un grad de negație, având în vedere aceste preocupări occidentale.

În trecut, oficialii ucraineni nu au revendicat responsabilitatea atacurilor din Rusia, dar au insistat, de asemenea, că Ucraina are dreptul de a lovi orice țintă pe teritoriul Rusiei ca răspuns la agresiunea sa.

Întrebat despre negarea lui Podolyak, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus: „Nu credem”.

Imaginile unei drone care a căzut în apropierea satului Gubastovo, la mai puțin de 100 de kilometri (60 de mile) de Moscova, au arătat că este un model mic fabricat în Ucraina, cu o rază de acțiune raportată de până la 800 de kilometri (aproape 500 de mile), dar fără capacitate de a transporta o încărcătură mare de explozibili.

În regiunea rusă Bryansk, guvernatorul local, Aleksandr Bogomaz a spus într-o postare Telegram că forțele ruse au doborât o altă dronă ucraineană marți. Oficialii au spus că dronele nu au provocat victime și nu au provocat daune semnificative.

Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că a prevenit un atac masiv cu drone în Crimeea. Potrivit presei de stat ruse, șase drone au fost doborâte de forțele de apărare aeriană, în timp ce alte patru au fost dezactivate de sistemele de război electronic.

În Ucraina, cel puțin nouă civili au fost uciși și alți 12 au fost răniți în toată țara marți, a informat biroul președintelui ucrainean miercuri dimineață.

Luptele aprige au continuat în estul provinciei Donețk, orașele Bakhmut, Avdiivka și Vuhledar, împreună cu alte 17 orașe și sate, toate fiind supuse unui intens bombardament rusesc. „Obuzele nu se opresc pe toată linia frontului”, a spus biroul prezidențial într-o actualizare regulată.

În cea mai estică provincie a țării, Luhansk, guvernatorul regional Serhiy Haidai a spus că armata ucraineană a aruncat în aer un depozit în Kadiivka, ținut de Rusia, pe locul unei fabrici în care forțele ruse depozitau camioane pline cu muniție.

Armata rusă a încercat să spargă apărarea ucraineană din Bilohorivka și lângă Kreminna, „dar atacul rus a fost respins”, a spus Haidai.

Alte stiri din Externe

Ultima oră