Povestea veveriței Peanut ne arată de ce ar trebui să ne temem de un stat birocratic care și-a pierdut măsura

04 Noi 2024
Povestea veveriței Peanut ne arată de ce ar trebui să ne temem de un stat birocratic care și-a pierdut măsura

Statul birocratic american modern s-a dezvăluit în toată gloria sa absurdă săptămâna trecută, nu printr-o mare inițiativă politică sau printr-o reglementare amplă, ci prin povestea confiscarii si uciderii unei veverițe cunoscută sub numele de „P'Nut". Mulți oameni par să înțeleagă acest lucru ca un avertisment cu privire la ceea ce se întâmplă atunci când sistemele de reglementare devin mașini care se autoperpetuează, capabile să fie folosite ca arme pentru răzbunări personale în timp ce sunt crimele reale rămân neinvestigate, scrie Unherd 

Într-o perioadă de crize nesfârșite — valuri de migranți, scăderea forțelor de poliție, creșterea criminalității urbane, penuria de locuințe — statul New York și-a mobilizat resursele considerabile pentru o misiune singulară: deplasarea a 10 ofițeri pentru a conduce o operațiune de amploare care vizează un animal de salvare cu 500.000 de urmaritori pe rețelele sociale.

Spectacolul rezultat ar fi comic dacă nu ar fi atât de emblematic al decadenței instituționale. Iată o agenție de stat care desfășoară o mică armată de oficiali pentru a petrece cinci ore căutând într-o reședință privată, până la instalațiile sanitare, totul pentru a sechestra o veveriță care de șapte ani care trăiește liniștita în statul New York. Ofițerii au găsit timp să pună la îndoială statutul de imigrare al soției germane a proprietarului, împiedicând în același timp îngrijirea altor animale de salvare de pe proprietate.

Povestea mai profundă de aici nu este despre P'nut, care a fost eutanasiată după ce ar fi mușcat un ofițer care purta echipament de protecție. Este vorba despre modul în care o singură plângere ar putea activa o intervenție atât de disproporționată a puterii statului. Modul în care cineva folosește puterea de stat împotriva unui animal de companie dezvăluie măsura în care sistemele de reglementare pot fi manipulate pentru razbunari personale.

Originar din Connecticut, Mark Longo s-a mutat în Pine City pentru a înființa un sanctuar pentru animale si și-a finanțat munca de salvare prin contul său OnlyFans „SquirrelDaddy”, în timp ce construia o mulțime de urmaritori pe retelele sociale în jurul veveriței sale. Când mama lui P'nut a fost ucisă de o mașină în urmă cu șapte ani, Longo l-a luat pe micuțul orfan, descoperind în cele din urmă că animalul nu avea instinctele de supraviețuire pentru a fi eliberat. În loc să abandoneze animalul, el i-a oferit o casă si a creat fără să vrea o vedetă a rețelelor sociale.

Incidentul a produs niște aliați politici ciudați. Platforma de socializare a lui Elon Musk a izbucnit în omagii în timp ce activiștii MAGA au declarat că doar Trump ar putea preveni viitoarele ucideri de veverițe . Între timp, reprezentantul democrat din California Ro Khanna și senatorul republican de statul New York Thomas O'Mara s-au aliat în condamnarea perchezitiei. „În realitate, a fost un abuz absurd de putere guvernamentală să eliberezi un mandat de percheziție, să intri în casa acestui bărbat, să întrebi despre statutul de imigrare al soției sale și să-i omori veverița de companie pe care o adapostea de 7 ani”, a postat Khanna pe X. O'Mara a fost și mai direct : „Guvernul nostru nu face nimic când vine vorba de imigranți ilegali, dar apoi merge după cineva care adăpostește o veveriță”.

Gimnastica birocratică este amețitoare. Departamentul de Conservare a Mediului susține că a acționat în urma plângerilor referitoare la un raton pe nume Fred, dar Longo susține că a fost doar o scuză pentru a pune mâna pe P'nut. Pentru a adăuga insultă la vătămare, autoritățile nici măcar nu l-au informat în mod direct pe Longo despre moartea lui P'nut - el a aflat despre asta prin rapoartele din presa locală.

Povestea lui P'nut emotionează pentru că expune mecanismul puterii de stat în forma sa cea mai brută. Atunci când agențiile guvernamentale cheltuiesc mai multă energie urmărind veverițele pe rețelele sociale decât abordând problemele societale sistemice care duc la crime complet fără sens, cum ar fi cea a activistului fără adăpost din New York, Ryan Carson, ele expun vidul din inima birocrației moderne. Faptul că o singură plângere ar putea declanșa un răspuns atât de copleșitor sugerează un sistem care funcționează pe pilot automat, deconectat de orice simț semnificativ al proporției sau bunului public.

Deși detaliile de aici par ridicole - vedetă onlyfans, veveriță extrem de afisata online, perchezitie în stil SWAT într-o resedinta privata - mulți par să înțeleagă acest lucru ca un avertisment cu privire la ceea ce se întâmplă atunci când sistemele de reglementare devin mașini care se autoperpetuează, capabile să fie folosite ca arme pentru răzbunări personale în timp ce sunt crimele reale rămân neinvestigate.

Dacă așa se manifestă puterea de stat împotriva unui animal de companie salvat si iubit, ei își pot imagina cu ușurință cum ar putea fi exercitată împotriva unor alte ținte mai puțin simpatice. Moștenirea lui P'nut ar putea să ne arate exact de ce ar trebui să ne temem de un guvern care a pierdut din vedere atât bunul simț, cât și decența comună.

Alte stiri din Externe

Ultima oră